Război în Ucraina

Rusia folosește RT pentru a desfășura operațiuni psihologice în care sunt implicați foști oficiali din serviciile de informații: RLI dezvăluie detalii

Rusia desfășoară operațiuni psihologice în străinătate folosind foști ofițeri de informații de rang înalt din serviciile de informații ale diferitelor țări. O nișă cheie în aceste IPSO-uri este canalul de televiziune de propagandă rusesc Russia Today, condus de Margarita Simonyan.

Caracterul și natura acestor operațiuni psihologice indică faptul că RT nu este doar creația serviciilor secrete rusești de informații externe, ci un proiect inter-agenții supervizat de Administrația Prezidențială și care are ca scop destabilizarea situației într-un anumit stat sau regiune. Acesta este subiectul unei noi analize realizate de Institutul Robert Lansing.

Potrivit experților RLI, Rusia se folosește de canalul său de propagandă Russia Today pentru a desfășura operațiuni psihologice care implică foști oficiali de rang înalt din serviciile de informații.

În special, această resursă de propagandă a prezentat coloane de opinie ale fostului ministru austriac de externe Karin Kneissl, cunoscută pentru legăturile sale cu Kremlinul. În urmă cu câțiva ani, dictatorul rus Vladimir Putin a participat personal la nunta ei.

„În acest fel, Moscova a compensat serviciile lui Kneissl, mai întâi în consiliul de supraveghere al Rosneft, iar acum în presa rusă implicată în operațiuni psihologice. Probabil că acestea sunt canale de finanțare prestabilite de partide în cazul în care își pierd poziția de lider în guvern”, speculează RLl.

Analiștii susțin că RT a desfășurat în mod repetat operațiuni psihologice în Occident, inclusiv pentru a submina credibilitatea guvernelor naționale. Exemple importante sunt protestele „vestelor galbene” din Franța, protestele separatiste din Catalonia, care cer independența față de Spania, precum și interferențele în alegeri, inclusiv în SUA în 2016.

Chiar și acum, serviciile de securitate rusești nu și-au încetinit eforturile de a influența situația din străinătate. Astfel, în 2022, pentru a agrava situația din regiune și pentru a crea o influență asupra guvernelor regionale în interesul geopolitic al Kremlinului, Moscova a încercat să înființeze o filială balcanică a Russia Today.

„The New York Times a relatat în 1947 despre intenția Uniunii Sovietice de a face propagandă antiamericană în Europa. Regimul Putin copiază idei din epoca sovietică, făcând ajustări bazate pe experiența istorică a unor operațiuni similare. Cu toate acestea, ideea unui mare canal de televiziune a apărut în timpul administrației Elțîn. Mihail Lesin, șeful direcției de relații publice a președintelui rus, a venit cu această idee, propunând crearea propriului său canal de televiziune pentru difuzarea versiunilor rusești ale evenimentelor internaționale”, se arată în articol.

Analiștii adaugă că ideea a fost aparent pusă în aplicare datorită dezvoltării tehnologiilor digitale și de comunicare și a intrării Rusiei în spațiul informațional global.

#propagandă #Rusia #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button