Economie

BNM a cumpărat din piață milioane de dolari ca să țină leul stabil

BNM a cumpărat din piață milioane de dolari ca să țină leul stabil
La 29 iulie 2022, activele oficiale de rezervă au constituit 3,725 miliarde dolari SUA, în creștere cu 108,71 mil. dolari SUA în comparație cu 30 iunie 2022, când acestea au însumat 3 616,39 mil. dolari SUA, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

BNM a cumpărat din piață milioane de dolari ca să țină leul stabilFoto: realitatea.md
Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 66,89 mil. dolari SUA, intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută: 55,00 mil. dolari SUA și înregistrarea creditului din partea Guvernului Republicii Polone în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru finanțarea bugetului de stat, inclusiv pentru gestionarea crizei refugiaților: 20,04 mil. dolari SUA (echivalentul a 20,0 mil. EUR), transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

În același timp, reducerea activelor oficiale de rezervă se datorează deprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 28,15 mil. dolari SUA, plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 8,54 mil. dolari SUA și a plăților Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 4,71 mil. dolari SUA.

BNM are rezerve suficiente pentru a interveni pe piața valutară

Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei susține că BNM are suficiente rezerve pentru a face față șocurilor valutare din piață.

În prezent, acestea ocupă circa șase luni de importuri.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri.

Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă, şi active valutare deţinute de Guvernul Republicii Moldova.

#BNM #inflație #dolar #leu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button