Economie

Ucraina suspendă exporturile de energie electrică pentru Moldova, din cauza bombardamentelor

Compania ucraineană Ukrenergo a anunțat că suspendă exporturile de energie electrică. Măsura a fost luată pentru a putea acoperi necesitățile de consum intern ale Ucrainei pe tot parcursul zilei și de a asigura rezerve pentru orele de vârf de consum de seară, informează Unian.net.

„Încă o dată, din cauza bombardamentelor rusești și a deteriorării rețelelor de distribuție (Oblenergos), consumatorii din regiunile Donețk și Sumî au fost lipsiți de energie electrică. Dacă situația este sigură, echipele regionale de alimentare cu energie electrică vor restabili rapid alimentarea cu energie electrică. De asemenea, ca urmare a opririi uneia dintre liniile oblenergos, producția unei centrale electrice din estul țării a fost limitată pentru moment. În ultimele 24 de ore nu au existat daune la rețeaua Ukrenergo”, se arată în comunicat, transmite Unimedia.

„Resursele de apă disponibile până în prezent permit hidrocentralelor să funcționeze pe tot parcursul zilei și, de asemenea, să își mărească producția pentru a acoperi vârfurile de consum de dimineață și de seară, pentru care sunt utilizate la maximum și capacitățile termocentralelor disponibile în sistem. Cu toate acestea, inundațiile sunt în scădere treptată, ceea ce va afecta centralele hidroelectrice. Centralele solare și eoliene sunt active în timpul zilei. Unitățile de putere ale centralelor nucleare și termice intră treptat în reparații”, a mai precizat compania de stat.

Pe 28 aprilie, Ukrenergo a anunțat că reia exportul de energie electrică în Republica Moldova.

Energocom SA a semnat un contract nou, pe jumătate de an, ce prevede achiziția energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului. Prețul constituie 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni.

SA Energocom a prelungit, pentru luna martie, contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES).

Exportul de energie electrică din Ucraina către țările Uniunii Europene a fost oprit de marți, 11 octombrie, a informat Ministerul Energiei al Republicii.

#Ucraina #Moldova #exporturile_de_energie_electrică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button