PoliticăRăzboi în Ucraina

Boris Johnson îi propune lui Zelenski să creeze o alternativă la UE

Deși perspectiva aderării la Uniunea Europeană a devenit una mai realitstică în ultima perioadă pentru Ucraina (și Republica Moldova), devine tot mai clar că o asemenea mișcare trebuie privită mult mai profund. Efectiv, aderarea la UE a pierdu o parte din avantajele cheie, pe care pe prezenta pentru Ucraina – în special, securitatea geopolitică și cea economică.

Plus la aceasta, destul de multe semne de întrebare a lăsat și modul în care Uniunea Europeană a reacționat la agresiunea Rusiei. Decisă în acest sens a devenit poziția Germaniei, poziția, care, cel mai curând, este poziția la care nici Kievul, dar nici societatea mondială nu s-au așteptat. În acest context, firească devine întrebarea – aderarea la UE mai oferă acele beneficii, pe care le oferea până nu demult?

Propunerea lui Johnson – o alternativă a aderării la UE

Deocamdată nu se discută la opțiunea prin care Ucraina ar refuza aderarea la UE, dar, precum am menționat, lucrurile nu mai par a fi atât de senine. Anume în acest context, Johnson a venit cu o propunere alternativă pentru Zelenski – să creeze o nouă alianţă, alternativă la UE, care ar putea include şi statele baltice.

Această opțiune alternativă, în primul rând, ar reduce riscul Ucrainei de a nimeri în zona gri a Uniunii Europene. Plus la aceasta, din punct de vedere politic, acum este cel mai oportun moment pentru o asemenea alianță alternativă – în această alianță ar putea intra, pe lângă Marea Britanie, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania – țări care au o puternică motivație, momentan, de a face acest pas.

Care ar fi motivația țărilor să se alăture acestei uniuni alternative?

O asemenea alianță își are dreptul la existență datorită, sau din cauza, incapacității Uniunii Europene de a face față agresiunii rusești. Țările baltice, care se află într-o zonă de risc pronunțată, au văzut deja că pârghiile economice și strategie a Uniunii Europene nu pot garanta securitatea necesară, de aceea, ar fi predispuse să se alieze într-o asemenea uniune.

Summitul din 23 iunie – decizia UE în privința Ucrainei ar hotărâ soarta acestei idei

Zelenski așteaptă Summitul din această vară – anume acolo va putea obține o înțelegere clară a planurilor Uniunii Europene în privința Ucraine. În cazul în care, iarăși vor urma doar promisiuni deșarte, fără a fi însoțite de fapte, Ucraina ar putea analiza în serios ideea lui Johnson.

În acest context, Republica Moldova, la fel, ar putea să analizeze opțiunea unei noi alianțe, alternativă alianței Uniunii Europene. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a arătat punctele vulnerabile a acestei alianțe. Uniunea Europeană nu ma reprezintă garantul absolut al securității geopolitice și economice, de aceea, în cazul în care vor exista opțiuni alternative demne, ar fi doar binevenită analiza acestora.

#Johnson #Zelenski #UE #alternativa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button