Politică

Bruxelles: Reprezentanții celor 27 de state UE vor începe discuțiile pentru aderarea Republicii Moldova și Ucraina la UE

Reprezentanții celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, se întrunesc marți, 5 decembrie 2023, la Bruxelles pentru a începe discuțiile despre perspectivele de aderare ale Republicii Moldova și Ucraina la UE, transmite Reuters, citat de tv8.md.

Potrivit sursei, marţi nu se va stabili nimic definitiv, dar se va discuta propunerea de acord pentru summit, unde se aşteaptă şi aprobarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027. 

Diplomaţi şi alţi oficiali din UE au afirmat că prima versiune a acordului va suferi cu siguranţă modificări, arată sursa menționată. Documentul iniţial, consultat de această agenţie, conţine formularea: „Consiliul European decide să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina şi cu Moldova”.

TV8 amintește că, la Summit-ul de pe 14-15 decembrie va pleca și președinta Maia Sandu, care urmează să țină un discurs în deschiderea celei de-a zecea reuniuni a CORLEAP – Conferința autorităților regionale și locale din Parteneriatul Estic, care întrunește primari și lideri locali din regiune și din statele europene. 

Din delegația Republicii Moldova mai fac parte Cristina Gherasimov, Secretar General al Aparatului Președintelui, Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasadoarea Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

#Bruxelles#întâlnire#Moldova#UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button