Internaţional

Camera Reprezentanților SUA a respins proiectul de lege republican de a ajuta Israelul fără Ucraina

Camera Reprezentanților SUA a respins un proiect de lege pregătit de republicani prin care să aloce Israelului un ajutor de 17,6 miliarde de dolari, relatează Reuters.

Proiectul de lege nu a putut fi adoptat din cauza rezistenței reprezentanților Partidului Democrat din SUA. Ei cer ca ajutorul pentru Israel să fie inclus într-un pachet mai larg care include și ajutor pentru Ucraina și fonduri pentru securitatea graniței de sud a SUA, transmite sursa.

În ajunul votului din Congres, Casa Albă a criticat inițiativa republicană și a amenințat că președintele american Joe Biden va pune veto asupra proiectului de lege. Administrația Biden a numit proiectul de lege drept „un truc politic” menit să distragă atenția de la o altă inițiativă a Senatului. Președintele Camerei Republicii, Mike Johnson, a numit amenințarea de veto a președintelui un „act de trădare”, în special față de Israel.

Pe 5 februarie, Senatul SUA a lansat un alt proiect de lege bipartizan pentru 118,2 miliarde de dolari în finanțare suplimentară. Această sumă include 20,2 miliarde de dolari pentru consolidarea graniței de sud a Statelor Unite, 14,1 miliarde de dolari pentru a ajuta Israelul și aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să adopte acest proiect de lege cât mai repede posibil. Cu toate acestea, Camera Reprezentanților a anunțat că inițiativa sub această formă nu va fi aprobată. Președintele Camerei Inferioare a Congresului, Mike Johnson, a numit proiectul de lege „născut moc”.

Congresul SUA, din cauza unor dezacorduri politice interne, nu a reușit să cadă de acord cu privire la finanțarea solicitată de Joe Biden din toamna lui 2023. El a cerut ajutor militar de peste 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan și consolidarea graniței de sud a SUA. Problema cheie asupra căreia congresmenii nu pot fi încă de acord este securitatea graniței de sud, care necesită schimbări în politica de migrație a SUA.

#SUA #Ucraina #Israel #ajutor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button