Politică

Care este reacția Rusiei după anunțul Republicii Moldova privind retragerea din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI

Decizia Republicii Moldova de a iniția procesul de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este „un joc politic numit jurământ de credință Occidentului”. Declarația a fost făcută de Grigori Karasin, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației și membru al comisiei internaționale a Adunării Interparlamentare a CSI.

„Ei fac un joc politic sub numele condiționat „Voi jura credință Occidentului”, actuala lor conducere a Moldovei, din păcate, așa că vă puteți aștepta la orice”, a spus Karasin, transmite sursa.

Karasin a făcut trimitere la faptul că Republica Moldova nu și-a trimis reprezentantul la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI de jumătate de an și nici la recenta ședință a adunării de la Sankt Petersburg din 13 și 14 aprilie. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a anunțat lui, 15 mai, inițierea procesului de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit acestuia, aflarea Moldovei în CSI nu a contribuit la rezolvarea conflictului transnistrean sau la retragerea armatei ruse de pe teritoriul moldovean. Totodată, nu a fost un scut împotriva amenințărilor și declarațiilor ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova.

„După mai multe discuții cu cetățenii în cadrul vizitei din teritorii, discuții în cadrul fracțiunii parlamentare PAS, după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-au ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a declarat Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă.

Grosu a mai argumentat că această organizație nu mai poate fi considerată o comunitate, întrucât o țară fondatoare, Rusia, a atacat brutal alt stat fondator, ocupând teritorii și provocând moartea cetățenilor.

„Retragerea Moldovei din Acord este un prim pas. La nivel de guvern și Parlament, evaluăm următorii pași. Este un lucru care durează. Un lucru este cert – când s-au impus embargouri asupra produselor noastre a fost o lecție pentru producătorii noștri, ne-au impus să găsim alte piețe. Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne facem geografic separați de țările membre ale CSI”, a mai spus spicherul Parlamentului.

Grosu a subliniat faptul că Moldova este o țară independentă și că are dreptul să ia decizii în mod liber.

Conform procedurilor, în cadrul următoarei ședințe ordinare a biroului permanent al Parlamentului, va fi înaintată propunerea de a face un demers către prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI din 17 martie 1998. 

#Republica_Moldova #Rusia #CSI

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button