Război în Ucraina

Care este sensul referendumurilor de alipire la Rusia a teritoriilor ucrainene?

În prezent, armata rusă mobilizează forțat cetățenii ucraineni în teritoriile ocupate, iar planul Moscovei de a falsifica „referendumurile” cu privire la alipirea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate nu face nimic altceva decât să repete tradiția anexărilor ilegale ale Kremlinului, susține Timothy D. Snyder, istoric american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est.

Un istoric explică sensul referendumurilor de alipire la Rusia a teritoriilor ucrainene
Într-o serie de 16 postări pe twitter, autorul cărții „Drumul spre nelibertate” subliniază că „Vladimir Putin nu poate anunța o mobilizare generală, deoarece aceasta ar însemna o recunoaștere că pierde războiul”, transmite sursa.

Comentariile profesorului american Timothy D. Snyder:

Adesea, expansiunea imperialistă se întoarce rapid împotriva celor care se bucură de ea. Un bun exemplu în acest sens este expus în războiul ruso-ucrainean sub forma planului regimului de la Kremlin de a falsifica „referendumurile” cu privire la alipirea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate.

Până acum nu a existat o mobilizare forțată a cetățenilor ruși pentru a lupta în Ucraina. În schimb, cetățenii ruși (cu excepția cazului în care sunt asiatici sau săraci) urmăresc în general războiul la televizor.

Spectacolul pe care rușii îl vor prezenta în curând la televiziune este cel al „referendumurilor” privind teritoriile Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat. Deși rușii s-ar putea să nu-și dea seama de acest lucru, „referendumurile” sunt într-adevăr despre ei.

Aceste „referendumuri” sunt un element tradițional al anexărilor ilegale ale Moscovei. URSS a făcut același lucru în 1939, după ce a invadat Polonia. În urma rezultatelor falsificate a existat o mobilizare forțată pe scară largă a cetățenilor polonezi pentru a intra în Armata Roșie ca „cetățeni sovietici”.

Nimeni din Ucraina nu va lua în serios falsele „referendumuri” și le vor privi doar ca un element în plus al războiului ilegal de agresiune al Rusiei. „Referendumurile” vor încălca atât de evident dreptul internațional încât nici în străinătate nimeni nu le va lua în serios.

„Referendumurile” vor avea sens doar într-un singur loc: Rusia însăși. Și care va fi acel sens? Că spectacolul televizat al războiului se apropie de sfârșit și că mai mulți ruși vor vedea în curând războiul în mod direct.

Vladimir Putin nu poate anunța o mobilizare generală, deoarece aceasta ar însemna o recunoaștere că pierde războiul. Măsura ar încălca prea deschis contractul social potrivit căruia săracii, asiaticii și ucrainenii mobilizați forțat sunt trimiși la moarte.

Astfel, statul rus se bazează pe inițiative liniștite care nu seamănă cu mobilizarea, dar care echivalează cu o mobilizare. „Referendumurile” sunt cea mai recentă mișcare în această direcție, dar se așteaptă ca rușii să nu vadă acest lucru la timp.

Propaganda internă rusă va face următoarele pentru ruși: va insista că „referendumurile” sunt reale, iar Occidentul malefic își exprimă ipocrizia obișnuită. Povestea [noi și ei] va ascunde realitatea rușilor care îi asupresc pe ruși.

În timp ce rușii încurajează „referendumurile”, ceea ce susțin, de fapt, este mobilizarea forțată a cetățenilor ruși pentru războiul în Ucraina. Cum așa?

În acest moment, armata rusă mobilizează forțat cetățenii ucraineni în teritoriile ocupate. După „referendumurile” false din aceste regiuni, guvernul rus va declara că acești oameni sunt cetățenii săi și va continua să-i mobilizeze forțat.

Fără niciun anunț oficial, armata rusă va mobiliza forțat cetățenii ruși. Contractul social va fi rupt, fără ca cineva să spună asta.

După ce a stabilit principiul mobilizării forțate în „noile sale teritorii”, autoritățile ruse se vor muta probabil către teritoriile ruse adiacente.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, deoarece majoritatea bărbaților cu vârsta aptă de luptă din teritoriile unde se va organiza „referendum” pentru alipire la Rusia fie au fugit să lupte pentru a elibera Ucraina, fie au fost deja mobilizați sau uciși cu forța.

Bloggerii militari ruși se referă la mobilizarea forțată din teritoriile ocupate ca la „mogilizatsiia” (могилизация), un joc de cuvinte care înseamnă „mobilizare forțată în mormânt”.

Acesta este sensul „referendumului” pentru ruși: „mobilizare forțată în mormânt”.

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat pe 8 august lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă.

„Am semnat un ordin astfel încât Comisia electorală centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privitor la alipirea regiunii Zaporojie la Rusia”, a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei civile şi militare create în teritoriile acestei regiuni sudice, controlate de forţele ruse.

La jumătatea lunii iulie, Evgheni Baliţki anunţase că doreşte să organizeze un astfel de referendum la începutul toamnei acestui an.

Lansarea pregătirilor oficiale ale referendumului are loc într-o perioadă când preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a avertizat că negocierile de pace cu Rusia ar fi imposibile în cazul organizării unor asemenea referendumuri în regiunile ucrainene aflate sub controlul ruşilor.

„Nu noi suntem cei care organizăm referendumul, locuitorii acestor regiuni au astfel de proiecte”, a afirmat recent și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Trebuie ca Zelenski să îi întrebe pe cetăţenii săi de ce mulţi dintre ei nu vor să trăiască în ţara lui”, a adăugat oficialul rus.

Potrivit unor oficiali de rang înalt de la Washington, Moscova a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în estul Ucrainei, într-o tentativă de a le atrage mai aproape de Rusia.

Un înalt oficial din Consiliul pentru securitate naţională a spus că Rusia intenţionează să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk şi părţi din Harkov.

#Rusia #referendum #Ucrain #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button