Internaţional

Care este țara din Europa care va construi prima autostradă electrificată din lume

Suedia construiește prima autostradă electrificată din lume. Aceasta va permite reîncărcarea vehiculelor grele electrice în timpul mersului, transmite sursa.

Uniunea Europeană a adoptat luna trecută o lege care prevede că toate mașinile noi care vor fi produse începând din 2035 vor trebui să aibă zero emisii de CO2, iar țările europene încep să-și pregătească infrastructura pentru acest tip de transport. 

Mașinile care circulă pe un drum electrificat, denumit Electric Road System (ERS), se pot reîncărca în timpul mersului. Încărcarea dinamică le va permite mașinilor electrice să parcurgă distanțe mai mari cu baterii mai mici și să evite opririle în stațiile de reîncărcare.

Jan Pettersson, director de dezvoltare strategică la Trafikverket, administrația suedeză a transporturilor, spune că trebuie adoptat un sistem de încărcare din mers pentru vehiculele grele. „Dacă vei avea doar soluția încărcării statice a vehiculelor grele, vei avea vehicule cu o cantitate imensă de baterii pe care trebuie să le care”, a explicat el.

Statul scandinav a făcut mai multe experimente în acest sector și a testat primul drum temporar electrificat din lume. Acum își propune să modifice autostrada E20, care leagă centrele logistice dintre Hallsberg și Örebro, situate între trei orașe mari – Stockholm, Goteborg și Malmö. Proiectul se află în faza ofertelor de achiziție, iar lucrările vor începe în 2025.

Metoda de încărcare aleasă pentru E20 nu a fost încă decisă. Există trei tipuri, iar specialiștii trebuie să-l aleagă pe cel mai adecvat:

Sistemul catenar. Poate fi folosit doar pentru vehiculele grele, întrucât folosește cabluri electrice aeriene, precum cele folosite de troleibuze și tramvaie. În 2018 a fost testat un sistem modificat – prima linie pentru vehicule electrice de pe drumurile publice, între aeroportul Arlanda din Stockholm și o zonă de depozite din Rosersberg. Pe o distanță de doi kilometri a fost introdusă în asfalt o șină electrică pe care camioanele electrice o agățau cu un braț metalic pentru a primi energie.

#Suedia #UE #autostradă_electrificată

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button