InternaţionalPolitică

Casa Albă: „Rusia ar putea lansa un atac asupra Ucrainei în orice moment”

Casa Albă avertizează că „am ajuns într-un moment în care Rusia ar putea lansa un atac asupra Ucrainei în orice moment”

Rusia este pregătită pentru un potențial atac asupra Ucrainei care ar putea avea loc în orice moment, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a precizat că SUA analizează toate opțiunile pentru eventualitatea unei ofensive rusești.

Potrivit sursei, ședințele Administrației Biden cu privire la situația din Ucraina “sunt caracterizate de un sentiment general de pesimism”, după discuțiile diplomatice de săptămâna trecută cu oficialii ruși, încheiate fără niciun rezultat. Între timp, Rusia a continuat să-și afișeze nivelul de forță.

Pe lângă opțiunile analizate pentru a sprijini armata și guvernul ucrainean să evite o invazie, SUA evaluează opțiuni pentru consolidarea capacității forțelor ucrainene de a rezista unei potențiale ocupații ruse, prin furnizarea armatei ucrainene cu muniție suplimentară, mortiere, rachete antitanc Javelin și sisteme de rachete antiaeriene, care ar proveni probabil de la aliații NATO, a declarat un înalt oficial american pentru CNN.

Noile informații vin înaintea unei întâlniri dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care urmează să se desfășoare vineri, la Geneva. Un înalt oficial al Departamentului de Stat a spus că întâlnirea programată “sugerează că poate diplomația nu a murit”.

Președintele Joe Biden a spus clar că nu este de acord cu trimiterea trupelor americane în Ucraina pentru a lupta cu Rusia. Dar forțele de operațiuni speciale deja oferă instruire forțelor ucrainene, iar un oficial înalt al administrației a spus că “este posibil ca alte agenții să ofere un anumit sprijin, probabil CIA”. Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit săptămâna trecută la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodymyr Zelensky și a discutat despre riscurile pentru Ucraina, relatează CNN.

SUA au continuat să susțină public că diplomația este “esențială” și că speră că discuțiile vor continua. Dar nu au existat detalii despre cum arată următorii pași diplomatici, iar, potrivit NY Times, Rusia și-a retras prezența diplomatică la Kiev. Ministerul de Externe al Rusiei a negat marți că a început evacuarea personalului diplomatic, spunând că “Ambasada Rusiei la Kiev funcționează într-un mod standard”.

Între timp, oficialii Pentagonului au elaborat opțiuni pentru modul în care SUA ar putea contribui la alimentarea unei campanii de rezistență susținute în Ucraina și a provoca cele mai mari costuri posibile Rusiei în urma oricărei invazii. CIA continuă să opereze un program de instruire în colectarea informațiilor pentru operatori speciali ucraineni. Un purtător de cuvânt al CIA a respins orice sugestie conform căreia programul ar ajuta la antrenarea unei insurgențe ucrainene în așteptare, dar foști oficiali ai serviciilor de informații susțin că programul include tipul de antrenament paramilitar ascuns necesar pentru a colecta informații într-o zonă de război, notează biziday.ro.

Oficialii americani încă nu știu care sunt planurile lui Putin. Unii oficiali spun că există dovezi că Rusia intenționează să încerce să intre în capitala Ucrainei, Kiev, și să răstoarne guvernul. Desfășurarea de forțe din districtul militar de est al Rusiei în Belarus, luni, a fost considerată deosebit de neplăcută pentru mulți oficiali americani și analiști militari, la fel ca și o serie de atacuri cibernetice de săptămâna trecută asupra Ucrainei.

Alții cred că Rusia vrea să lanseze o operațiune mai restrânsă în estul Ucrainei, menită să asigure un pod terestru spre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Rusia a desfășurat mai multe avioane mai aproape de graniță, ceea ce a stârnit temeri cu privire la o eventuală invazie susținută de o ofensivă aeriană.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button