Analize și opinii

Casele romilor din Soroca zac încuiate din cauza crizei

De când s-a răcit, străzile din dealul romilor, din municipiul Soroca, au rămas aproape pustii. Casele mari şi frumoase, care odată erau o atracţie turistică, stau încuiate.

Criza financiară a ajuns şi la romi. Mulți dintre ei nu mai au bani să-şi întrețină gospodăriile grandioase. Prețul mare la gaz, lipsa de lemne şi cărbune de foc i-au făcut să ia calea străinătăţii, transmite sursa.

MARIA CERARI, locuitoare din Soroca: „Ce folos că avem casă mare dacă nu avem cu ce să le încălzim? Iarna e frig”.

Acesta este marele necaz al Mariei Cerari, o femeie de 65 de ani, ce şi-a încuiat casa mare şi s-a mutat într-o cămăruţă pentru a trece cu bine de iarnă care se apropie.

MARIA CERARI, locuitoare din Soroca: „Am noroc de soba asta pe care mi-a făcut-o bătrânul meu, se încălzeşte, dar trebuie cărbuni, cu lemne nu se încălzesc tare bateriile. Şi oricum e frig. Lumina e scumpă. Şi celelalte odăi le-ați închis pe toate? Da, dar cine să stea acolo dacă copiii nu-s şi eu sunt singurică”.

Palatele mari ridicate cu ani în urmă de romii de la Soroca necesită cheltuieli enorme. Dar bani sunt tot mai puțini și de aceea cei mai mulți locatari au luat calea străinătăţii. Cei rămași acasă îşi fac griji cum vor ierna.

„Iată o cameră am şi nu o pot încălzi că nu avem foc, lemne nu avem că sunt scumpe. Noi stăm iată cu oghealuri, cu pături, ne învălim, iată aşa stăm toţi. Casele țiganilor erau o mândrie veneau turiştii, vedeau se lăudau că au dar acum ce? Toţi au încuiat şi s-au dus unde au văzut ochii. Şedem flămânzi, înghețați, iată iarna vine. Cu ce să ne încălzim? Cu ce că iată strâng nuci de pe deal. Uite. Ce să punem frunzele în sobă? Cu ce?”.

Pentru că puţini romi sunt angajați legal, ei primesc o pensie specială de doar 1.000 de lei. Statul mai dă în perioada rece a anului o indemnizație de 700 de lei pentru persoanele cu statut special.

#Casele_țiganilor #Soroca #încuiate #criză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button