Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

„Referendum”

Pe 23 septembrie, Federația Rusă a decis să demareze așa-numitele „referendumuri” în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Acest lucru s-a întâmplat din cauza reacției aproape nule la faptul similar al anexării Republicii Autonome Ucrainene Crimeea în 2014 de la comunitatea mondială.

Incidentul cu Crimeea i-a permis lui Vladimir Putin să-și picteze imaginea iubită a unei asemănări patetice cu „regele-cuceritorul” și „apărătorul ținuturilor originale rusești”. Merită menționat că nici peninsula Crimeea și nici teritoriul Ucrainei în sine nu au aparținut vreodată „istoric” Rusiei? Ucrainenii au fost supuși unei expansiuni constante de multe secole.

Cauza principală a acestui fapt a fost slăbirea și căderea statului Rusiei Kievene. Căzuți sub influența Marelui Ducat al Lituaniei și a Commonwealth-ului, oamenii care locuiau ținuturile ucrainene nu au simțit niciodată opresiune în sfera culturală. Și Zaporozhian Sich a reușit să recâștige dreptul la autonomie pentru o lungă perioadă de timp și să lupte împotriva amenințărilor din partea Imperiului Rus.

Fenomenul statalității ucrainene a trăit și s-a dezvoltat în ciuda multor dificultăți. Rușii au fost cei care timp de mulți ani de politică agresivă, fie că a fost Imperiul Rus sau URSS, nu le-au dat ucrainenilor nici libertate, nici dreptul de a alege. Cu toate acestea, în 1991, după atâtea procese, Ucraina s-a conturat oficial ca stat independent și suveran, ale cărui granițe au fost recunoscute de întreaga lume. Din păcate, acest lucru nu i-a salvat pe ucraineni de amenințările și problemele venite de la vecinul nebun.

Principiile de bază ale dreptului internațional sunt consacrate în fiecare Constituție a oricărei țări democratice. Protecția suveranității și integrității teritoriale este fundamentul pe care funcționează statul, precum și garantarea securității cetățenilor. În lumea civilizată, țările nu își atacă vecinii pentru a afla cine deține „istoric” un anumit teritoriu. Totuși, toate acestea nu au nicio legătură cu Rusia și, mai mult, cu politica lui Vladimir Putin. Pentru el, dreptul internațional nu este nimic.

Kremlinul nu consideră Ucraina un stat independent, iar ucrainenii – un popor separat. Rusia anexează teritoriile ucrainene, ucide civili, își impune propriile legi și reglementări. Astăzi, în fiecare regiune ocupată a Ucrainei, există zeci de exemple de genocid al poporului ucrainean, pe care întreaga lume l-a văzut la Bucha, Irpin, Izyum și Mariupol.

Rezultatele referendumurilor au fost mult timp „calculate” de Kremlin. O încercare de a le duce la îndeplinire este o ficțiune, care face posibil ca țara agresoare să considere teritoriile ocupate ca fiind proprii. În Melitopol, Herson, Lugansk, Donețk, procesul de eliminare a acelorași voturi „pentru Rusia” are loc cu arme și amenințări.

Situația este mult mai gravă decât era în 2014. Oamenii care suferă de moarte sunt forțați să se alăture statului ocupant. „Referendumul” este nevoie de Federația Rusă nu numai de dragul creșterii noului flux de amenințări la adresa Ucrainei. Kremlinul îi va forța pe ucraineni să-și schimbe cetățenia în rusă în teritoriile aflate temporar sub controlul său. După aceea, Vladimir Putin plănuiește să înceapă mobilizarea acolo, forțând populația locală să moară pentru interesele lor, amenințând cu tortura și captivitatea.
Nicio țară civilizată nu va recunoaște rezultatele unor astfel de „referendumuri”.

Acest lucru a fost declarat de zeci de lideri ai statelor din întreaga lume. Contraofensiva ucraineană va continua, pentru că toate teritoriile ocupate, în ciuda oricăror amenințări din partea invadatorilor, aparțin Ucrainei. La recenta Adunare Generală a ONU, această poziție a fost exprimată clar de diverse delegații, inclusiv de reprezentanți ai SUA conduși de președintele Joseph Biden. Statul de drept, justiția și responsabilitatea Federației Ruse față de Ucraina vor veni în viitorul apropiat.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button