Război în Ucraina

Câștigătorul concursului Czech Press Photo 2022 este fotografia “masacru în tufișuri”

Fotograful independent Vojtech Darvik Maca a luat premiul cel mare în cadrul concursului Czech Press Photo 2022 pentru fotografia “Masacrul din Buča” (Masakr v Buči). Aceasta face parte dintr-o serie de fotografii care prezintă evenimentele din timpul războiului din orașele ucrainene București și Irpen.

Imaginea arată un locuitor din București ucis, întins pe stradă, cu un câine lângă el. “Este important să arătăm astfel de imagini șocante pentru că, de multe ori, oamenii nu știu ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Victimele au fost torturate, ucise, iar publicul trebuie să vadă aceste povești”, a declarat fotograful ucrainean Evhen Maloletka, membru al juriului.

“Am stat câteva zile în București. Simbolul trist al acestui oraș era groapa comună, care conținea peste 300 de cadavre de civili, adesea executați cu brutalitate. În timp ce mă aflam la București, au găsit locul unde rușii împușcaseră șase oameni – doi bărbați și patru femei. Se pare că una dintre fete era minoră. Toți cei împușcați au fost stropiți cu lichid inflamabil și incendiați, armata a vrut să-și acopere urmele. Fotografia trimisă pentru concurs este o imagine cu un om mort întins pe jos, care încă mai ține în mână un mănunchi de chei de la casă, și un câine care așteaptă cu credință lângă corpul stăpânului său”, a declarat Vojtech Darvik Matza.

Un juriu internațional a selectat imaginea din peste 6 000 de lucrări trimise la cea de-a 28-a ediție a concursului de către 234 de autori din Republica Cehă și Slovacia. Cele mai bune fotografii din concurs pot fi admirate la Muzeul Național din Praga până la sfârșitul lunii iulie, iar organizatorii au anunțat rezultatele pe 31 ianuarie.

Ucraina domină

Așa cum era de așteptat, imaginile din Ucraina au dominat competiția din acest an. Matza a fost, de asemenea, câștigător la categoria “Știri” cu o serie de fotografii din Ucraina. Fotografia din Buca, realizată de Gabriel Kuchta din Deník N, a obținut locul al treilea. Toate cele trei locuri întâi la categoria Reportaj aparțin, de asemenea, unor evenimente ucrainene. Premiul a fost acordat lui Milan Bureș de la Respekt pentru seria “Waiting for a train to safety”, care înfățișează refugiați ucraineni.

La categoria “Oameni și mediu”, premiile I și III au fost acordate unor fotografii care au reprezentat o temă importantă de anul trecut – incendiul din Elveția cehă.

#concurs #fotografie #război #crime

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button