Economie

Cât gaz a fost cumpărat pentru Transnistria din grantul european? Precizările Energocom

Compania de stat Energocom informează că a cumpărat circa 26,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru regiunea transnistreană din grantul european de 20 milioane de euro, acordat pentru asigurarea necesităților energetice ale malului stâng al Nistrului în perioada 1-10 februarie. Ajutorul financiar a fost utilizat integral, transmite sursa

În perioada 1-10 februarie SA Energocom a cumpărat pentru regiunea transnistreană, conform solicitărilor Tiraspoltransgaz și dispoziției nr. 7 a Comisiei pentru Situații Excepționale, 26,456 milioane metri cubi de gaze. Pentru aceste achiziții au fost utilizate integral cele 20 de milioane de euro destinate raioanelor de est din contul grantului de urgență oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Prețul de achiziție a constituit în jur de 57 euro/ MWh (sau aproape 600 euro/ 1000 m3). La acest preț se adaugă taxe regulatorii (care sunt reglementate), alte taxe și cheltuieli logistice și de transport, care în unele cazuri pot ajunge la aproape 25% din costul de achiziție. Tranzacțiile de cumpărare au fost derulate pe bursele din România și Bulgaria, așa cum prevede Dispoziția nr.7 din 1 februarie 2025 a Comisia pentru Situații Excepționale”, se arată într-un comunicat publicat de Energocom.

Compania a precizat că informațiile despre volume sunt estimative, urmând a fi certificate de operatorul sistemului de transport.

Amintim că Republica Moldova, în mod special regiunea transnistreană, se confruntă cu o criză energetică, care a fost provocată după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz. Volumele de gaze naturale erau direcționate către malul stâng al Nistrului.

Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova un ajutor nerambursabil în valoare de 30 milioane de euro pentru asigurarea necesităților energetice, în perioada 1-10 februarie. 20 milioande euro din acest grant au fost destinate pentru stânga Nistrului. Astfel, în perioada vizată, Energocom a achiziționat, zilnic, până la 3 mln/ m3 de gaz, care erau livrate în regiune.

Totodată, Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a oferi un grant suplimentar de 60 milioane de euro pentru regiunea transnistreană, în vederea asigurării necesităților energetice până la mijlocul lunii aprilie. Însă pentru a beneficia de mijloacele financiare, administrația de facto de la Tiraspol ar fi trebuit să respecte mai multe condiționalități, printre care elaborarea unui plan acceptat de Guvernul R. Moldova prin care vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune, dar și excluderea din pachetul de sprijin a consumatorilor industriali cu consum mare de energie.

Tiraspolul nu a reacționat la oferta UE.

Într-un final, pe 10 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au refuzat sprijinul financiar european. Premierul a declarat că acestea au ales o altă soluție pentru asigurarea regiunii tranistrene cu gaz, care a fost acceptată de Guvernul Republicii Moldova. Mai exact, compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va livra gazul până la hotarul cu Republica Moldova în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Iar costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.

#Energocom #Transnistria #gaz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button