Economie

Ce compensații și ajutoare oferă Guvernul pentru moldoveni

În ultima perioadă Guvernul a venit cu mai multe hotărâri prin care oferă diferite tipuri de compensații și alocații. În cele mai frecvente cazuri acestea sunt destinate bătrânilor, familiilor vulnerabile sau a celor cu copii mici.

Mai nou, în luna octombrie a fost lansat site-ul compensatii.gov.md, destinat pentru ca familiile din țară să poată beneficia de un suport pentru perioada rece, în contextul majorării tarifelor la energie, transmite sursa.

Autoritățile încă nu au anunțat suma finală, care va fi compensată și urmează să vină cu detalii după data de 15 noiembrie.

Consumatorului casnic, după înregistrare, îi va fi atribuită una dintre cele 5 categorii de vulnerabilitate energetică:

– vulnerabilitate foarte ridicată – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai mult de 95% din veniturile disponibile;

– vulnerabilitate ridicată – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 35% și 94% din veniturile disponibile.

– vulnerabilitate medie – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 20% și 34% din veniturile disponibile;

– vulnerabilitate scăzută – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 10% și 19% din veniturile disponibile;

– non – vulnerabilă – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai puțin de 10% din veniturile disponibile.

De asemenea, începând cu 1 octombrie 2022, persoanele stabilite în Republica Moldova care beneficiază de pensii și alocații de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022, în cuantum lunar mai mic de 5000 de lei, au primi un ajutor unic în valoare de 1.500 de lei.

Ajutorul unic este acordat prin intermediul prestatorilor de servicii care asigură plata pensiilor și alocațiilor sociale de stat și va putea fi ridicat până la finele anului 2023.

Prin altă hotărâre de Guvern a fost stabilit că timp de 12 luni, în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, va fi oferit un spor salarial de 1.000 lei lunar pentru:

– asistenții parentali profesioniști,

– părinți-educatori,

– asistenții sociali comunitari,

– specialiștii în domeniul protecției drepturilor copiilor,

– specialiștii în domeniul protecției familiilor aflate în situație de risc,

– personalului din cadrul structurilor teritoriale de asistență socială, implicați în gestionarea crizei de refugiați, în special după orele de lucru și pe parcursul nopții.

În urma unei hotărâri de executiv, a fost stabilită o indemnizația lunară pentru 1.056 de copiii care sunt plasați în serviciul social de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial va fi majorată la 2.074 lei.

Acest suport este asigurat pentru perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, în baza unui memorandum semnat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

Începând din septembrie 2022, circa 25 de mii de copii au început să beneficieze de o indemnizație de până la 4000 de lei, acordată pentru prevenirea separării copiilor de părinți. Suportul financiar se acordă familiilor pentru asigurarea condițiilor adecvate pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea și tratarea copilului bolnav sau pentru prevenirea oricărei situații de risc care ar putea cauza separarea copiilor de părinți.

Tot în această toamnă, Guvernul a extins dreptul la indemnizația lunară de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani începând din 1 octombrie 2022. Astfel, orice copil din Republica Moldova până la vârsta de 2 ani va beneficia de acest tip de indemnizație, în valoare de 1.000 lei lunar, indiferent de statutul părinților (asigurat/neasigurat social).

#Guvernul #compensații #moldoveni #categorii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button