Pensiile vor fi indexate cu 6% începând cu 1 aprilie. Un proiect de hotărâre în acest sens se află pe masa miniștrilor și urmează să fie aprobat miercuri în ședință de Guvern.
Conform documentului, indexarea se va face pentru acea parte a pensiei care nu depășește un salariu mediu lunar pe economie, adică 13.700 de lei. Pentru aceste majorări, executivul va aloca aproape un miliard și jumătate de lei, dintre care peste un miliard de lei sunt din bugetul asigurărilor sociale, iar restul banilor – din bugetul de stat, transmite Moldova1.md.
Maria Bivol are 75 de ani și povestește că a lucrat 40 de ani la Casa de deservire socială din Chișinău. Pentru acest stagiu de contribuție, femeia ridică acum o pensie de 3.700 de lei. După indexarea cu 6% din întâi aprilie, ea va avea o pensie de 3.922 de lei. Chiar și așa, bătrâna spune că se descurcă greu cu acești bani și își permite doar strictul necesar.
„Nu am calculat cu cât, dar e puțin. Nu ar trebui să fie așa. Cei care au pensii mari, 15.000, să nu le mai ridice, dar să ne dea nouă. Să ne mai mișcăm și noi oleacă, că am lucrat și noi la vremea noastră, n-am dormit. De la 17 ani am ieșit la lucru și am lucrat continuu, nici în concendiu de maternitate nu am mai stat, nici nimic. Eu în primul rând îmi cumpăr lemne, să mă încălzesc, în rest mă ajută copiii, nepoții”, a spus Maria Bivol.
Și Elena Tonu a avut un stagiu de cotizare deplin. Femeia a lucrat mai bine de 40 de ani pe ambulanță, apoi cu pacienții bolnavi de tuberculoză. Ultimii ani a activat în spitalul Cancelariei de stat. În prezent, are o pensie de 2.500 de lei.
„Numai eu și Dumnezeu știe cum mă descurc. Bine că am mai primit acest ajutor la căldură de 800 de lei. Dacă a fi șase procente, ar fi bine, dar și anul trecut ne-au promis una și ne-au dat numai 15. Ei cât ne dau și ne adaugă, atâta și scumpesc prețurile și noi nimic nu avem”, a menționat Elena Tonu.
În aceeași situație sunt și alți bătrâni care spun că o duc greu, iar pensiile pe care le primesc nu le ajung să aibă un trai decent.
Potrivit datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, în Republica Moldova sunt peste 650.000 de beneficiari de pensii. Dintre aceștia, în cazul a 9802 persoane, pensiile depășesc salariul mediu pe economie de 13.700 de lei.