PoliticăRăzboi în Ucraina

Ce spune Moscova despre pauza în negocierile transnistrene

Ministerul rus de Externe a condamnat „încercările de a atribui pauza din activitatea formatului de negocieri multilateral „5+2″ acțiunilor Rusiei în Ucraina”.

După cum transmite Infotag, acest lucru se spune în comentariile reprezentantului oficial al MAE, Maria Zaharova, cu privire la situația din procesul de reglementare transnistreană, transmite sursa.

„Respingem ferm o asemenea interpretare. Problemele care au încetinit activitatea formatului nu au început ieri. Este de ajuns să ne amintim de întâlnirea „5+2” de la Bratislava din octombrie 2019, când, din cauza poziției părții moldovenești, a fost zădărnicită semnarea unui protocol care ar putea avansa procesul de reglementare pe o serie de probleme. 

Diferențele tot mai mari între pozițiile Chișinăului și Tiraspolului pe toate problemele majore nu au permis de atunci organizarea niciunei întâlniri a formatului”, a declarat ea.

Potrivit acesteia, „n-a adus progrese nici recenta călătorie în regiune a delegației OSCE”, care „doar a confirmat lipsa unei resurse de mediere în activitățile președinției poloneze în exercițiu a Organizației”.

„Avem impresia că, în loc să caute compromisuri pe probleme de actualitate ale reglementării, președinția poloneză a OSCE alunecă din ce în ce mai mult în rolul de figurant în acest proces”, a menționat Zaharova, pronunțându-se în favoarea „creșterii dinamicii și eficienței întâlnirilor dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspol și ședințelor grupurilor mixte sectoriale de experți, propunerile cărora ar trebui să stea la baza procesului de negocieri în format multilateral”.

#Transnistria #război #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button