Politică

CEC atenționează că astăzi este ultima zi în care sunt admise acțiunile de agitație electorală pentru turul doi al alegerilor locale generale

Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 17 noiembrie, este ultima zi în care sunt admise acțiuni de agitație electorală pentru turul doi al alegerilor locale generale și a alegerilor repetate, care vor avea loc în această duminică, 19 noiembrie, transmite sursa.

Conform prevederilor Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. 

În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. 

CEC menționează că interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet. De asemenea, difuzorii și distribuitorii de publicitate au obligația de a înlătura/retrage tot afișajul electoral și alte materiale publicitare electorale, excepție făcând materialele elaborate de organele electorale.

Totodată, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Conforma art. 52 din Codul contravențional nr. 218/2008, continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 40 la 60 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Pe 19 noiembrie 2023, în 265 de localități din țară, va avea loc turul doi pentru alegerea primarilor, iar în alte 8 localități se vor organiza alegeri repetate.

#alegeri#CEC#agitație_electorală

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button