Politică

Cehia promite ajutor pentru integrarea în UE a Moldovei, dar și la organizarea Summitului Comunității Politice Europene

Cehia este gata să împărtășească cu Republica Moldova din experiența sa, bunele practici de aderare la UE, și să ofere sprijin în organizarea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene la Chișinău. Acest lucru i-a fost transmis președintei țării, Maia Sandu, astăzi, 19 octombrie de către președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Markéta Pekarová Adamová, care se află în perioada 17-19 octombrie curent, într-o vizită de lucru în țara noastră, transmite sursa.

Cele două lidere au discutat despre următorii pași în procesul de euro-integrare, inclusiv despre efortul autorităților de a implementa cele nouă recomandări formulate de UE, atunci când a acordat Moldovei statutul de țară candidată la aderare. Prioritare pe agenda guvernării rămân reforma justiției și lupta cu corupția.

În context, Maia Sandu a subliniat necesitatea introducerii, de către UE, a unor sancțiuni dure și clare pentru acte de corupție, indiferent în ce țară se întâmplă acestea. Curățarea justiției și condamnarea hoților ar întări convingerea oamenilor că democrația și statul de drept pot produce rezultate.

Precizăm că, în prezent, Cehia deține președinția Uniunii Europene.

Markéta Pekarová Adamová a avut întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și urmează să se întâlnească și cu prim ministra, Natalia Gavrilița.

Amintim că, cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. Președinta Moldovei, Maia Sandu, a participat joi, 6 octombrie curnet, alături de liderii altor 43 de state și guverne din Europa, la inaugurarea Comunității Politice Europene, la Praga, unde și s-a stabilit că cel de-al doilea summit va fi organizat în țara noastră.

#Cehia #Maia_Sandu #ajutor #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button