Societate

Centre de informare și servicii pentru cetățeni, lansate în mai multe localități din R. Moldova

După modelul ghișeului unic, în alte șapte localități din țară a fost amenajate centre de informare și servicii pentru cetățeni. Conform sursei, inițiativa este implementată cu susținerea guvernului american și organizația Slovak Aid. Prin lansarea noilor centre, se va reduce din timpul de așteptare pentru perfectarea actelor, dar și cheltuieli mai puține pentru solicitanți. 

Un centru de informare și servicii pentru cetățeni a fost amenajat și în satul Cărpineni, din raionul Hâncești. 

„Avem procurate multe calculatoare multifuncționale, dotate cu scanere de mare viteză. Eu, în calitate de primar, pot gestiona de la distanță, pot gestiona de la distanță elaborarea acestor acte”.

„Avem tehnică performantă, putem deservi mai ușor cetățenii, nu mai stau în rânduri”.

 Se bucură de activitatea noului centru nu doar funcționarii din localitate, dar și oamenii de rând. 

Recent, a beneficiat de servicii calitative și Valeriu, un tânăr stabilit de patru ani, cu familia, în Irlanda: „Am venit recent, în vacanță, în Cărpineni, și am trecut pe la primărie să obțin certificat de componență a familiei”.

Pe lângă Cărpineni, astăzi, astfel de centre au fost lansate în alte șase localități. Este vorba de Soroca, Sângereii Noi, Dondușeni, Călărași, Sângera și Copceac. Datorită acestora, peste 80 de mii de persoane vor beneficia de acces rapid, eficient și transparent la serviciile administrative. 

Prin intermediul lor, se reduce timpul de așteptare, este sporită transparența procesului de eliberare a actelor și reducerea cheltuielilor.

„USAID si Slovak Aid sprijină guvernele locale sub foarte multe aspecte. Computere, echipamente, servicii, am renovat locațiile, am asigurat digitalizarea”.

„Aceste centre sunt foarte utile pentru viitor, pentru cetățenii Republicii Moldova ca să obțină un acces mai bun la serviciile locale”.

Cu suportul USAID Moldova și Slovak Aid, prin intermediul programului Comunitatea Mea, în Republica Moldova au fost amenajate, în total, 12 astfel de centre.

Fiecare este creat după modelul ghișeului unic. Primele centre au fost lansate în anul 2020. 

Timp de un, au fost procesate aproape 6 mii de solicitări de la cetățeni și antreprenori. Perioada de procesare a actelor s-a redus de la 30 de zile la 9. 

#centre_de_informare #Moldova #servicii_cetățeni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button