EconomieSocietate

Chișinăuienii ar putea achita mai mult pentru alimentarea cu apă și canalizare. „Apă-Canal Chișinău” cere revizuirea tarifului

„Apă-Canal Chișinău” cere majorarea tarifului pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare de la 16,15 la 22,22 de lei per metru cub. Compania a depus o solicitare în acest sens la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

În cererea depusă la ANRE, „Apă-Canal Chișinău” propune majorarea tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare cu 37,6% – de la 16,15 lei la 22,22 per metru cub. Compania argumentează solicitarea prin necesitatea veniturilor pentru acoperirea cheltuielilor, scrie ZdG.

Potrivit estimărilor făcute de „Apă-Canal Chișinău”, cheltuielile pentru anul 2024 sunt:
– 3,6 milioane lei pentru gazele naturale;
– 34,4 milioane lei pentru reactivii folosiți la tratarea apei și epurarea apelor uzate;
– 5,69 milioane lei pentru energia termică;
– 15,97 milioane lei pentru serviciile de asfaltare;
– 2,52 milioane lei pentru serviciile de curățare.

Potrivit „Apă-Canal Chișinău”, cheltuielile reale prognozate pentru 2024 estimează suma de 146,6 milioane lei, iar cele incluse în calculul tarifelor sunt de 143,8 milioane lei, deficitul fiind de circa 2,8 milioane lei din cauza reglementărilor ANRE privind apa care nu aduce venit.

Solicitarea „Apă-Canal Chișinău” umrează a fi examinată de ANRE, care va decide dacă aprobă sau nu propunerea privind noul tarif.

***

Precizăm că ultima dată tariful la apă și canalizare au fost modificate în octombrie 2023. Atunci, ANRE a aprobat diminuarea tarifului cu 33 de bani, la 10,79 de lei/1m3. Asta în condițiile în care „Apă-Canal Chișinău” a solicitat majorarea tarifului pentru alimentarea cu apă până la 13 lei/1m3, iar pentru serviciile de canalizare de 4,8 lei la 6,16 lei.

#ANRE #apă #tarif #canalizare #Apă-Canal

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button