Război în Ucraina

Chișinăul acuză armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a acuzat joi armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni, transmite Reuters, care precizează că acuzațiile vin la câteva zile după ce serviciile de informații ale armatei britanice evaluaseră că Moscova încearcă să-și refacă forțele din Ucraina făcând recrutări inclusiv în regiunea separatistă Transnistria.

„Astfel de acțiuni nu sunt în spiritul păcii, nici pentru concetățenii noștri, nici pentru familiile noastre. Astfel de lucruri sunt foarte periculoase și trebuie să înceteze”, a cerut ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

El nu a dat mai multe detalii, dar a spus că oficialii Ministerului de Externe de la Chișinău au întâlniri regulate cu ambasadorul Rusiei, iar poziția Moldovei în această chestiune este cât se poate de clară.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns deocamdată la o solicitare pentru a-și spune punctul de vedere, iar agenția Reuters precizează că nu a putut verifica imediat dacă armata rusă a încercat să recruteze cetățeni moldoveni, transmite sursa.

Pe de altă parte, tot joi, adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că Rusia a masat trupe în mai multe zone, inclusiv în Transnistria, pregătindu-se de o „escaladare suplimentară” în Ucraina.

Luna trecută, Republica Moldova spunea că monitorizează situația din Transnistria, unde se află aproximativ 1.500 de soldați ruși, dar că nu a observat schimbări semnificative de când a început invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie. 

Autoritățile din Transnistria au negat luni că Rusia ar desfășura pe teritoriul său pregătiri militare care să amenințe Ucraina, iar Tiraspolul nu a comentat deocamdată afirmațiile făcute joi de oficialul ucrainean, precizează Reuters.

#Război #Moldova #militari

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button