PoliticăRăzboi în Ucraina

Propagandiștii lui Putin se tem de o revoltă majoră din cauza mobilizării

Doi dintre cei mai fervenți susținători ai lui Putin se sperie din cauza eforturilor dezastruoase de mobilizare în masă, de care se tem că ar putea duce la o revoltă majoră împotriva războiului din Ucraina, notează dailybeast.com.

„Mobilizarea parțială” a Rusiei a aruncat o altă umbră asupra situației deja dezastruoase cu care se confruntă forțele sale armate în Ucraina. Situația este atât de grotescă, încât chiar și cei mai mari susținători ai președintelui rus, Vladimir Putin, semnalează modul în care se desfășoară mobilizarea, transmite sursa.

Principalul propagandist pro-Kremlin, Vladimir Solovyov, și șefa postului RT, Margarita Simonian, au petrecut o mare parte din emisiunea de la televiziunea de stat, ”Sunday Evening With Vladimir Soloviov”, plângându-se de problemele legate de mobilizare. Soloviov a declarat: „Există apeluri panicate pe telefonul meu, pe telefonul Margaritei, ceea ce arată că o serie de persoane implicate au uitat cum să-și facă treaba”.

Simonian a adăugat că, după ce a ascultat anunțul lui Putin și mesajul de monitorizare din partea Ministerului rus al Apărării, a avut impresia că doar persoanele cu experiență militară anterioară au fost supuse mobilizării – dar nu s-a întâmplat așa. Șefa de la RT a spus că ea cunoaște multe persoane cu experiență anterioară de luptă, dar niciuna dintre ele nu a primit vreun anunț de convocare.

Ea a povestit cu furie numeroase cazuri în care printre noii recruți se numărau studenți, persoane aflate în afara limitei de vârstă, persoane cu boli grave, frizerii, profesori, muzicieni și o mamă singură cu doi copii mici. Printre persoanele antrenate în eforturile de mobilizare, Soloviov și Simonian au povestit că au văzut informații despre recruți în vârstă de 62 și 59 de ani.

Solovyov a adus în discuție un alt caz flagrant, în care un muzician grav bolnav a fost mobilizat în Novosibirsk, ceea ce l-a determinat pe senatorul Alexander Karelin să intervină. Recrutorul a explicat că l-a recrutat pe muzician, deoarece acesta făcuse anterior un fel de plângere împotriva sa. Gazda a menționat, de asemenea, cazul în care arme automate ruginite au fost distribuite noilor recruți, întrebând cu furie de ce s-a procedat astfel. Simonyan a intervenit pentru a spune că aceste „lucruri mărunte” au un impact major asupra oamenilor.

„Ne-am gândit că toate acestea puteau fi realizate cu mult mai puțin sânge și, bineînțeles, nu am anticipat o rezistență atât de puternică”, Margarita Simonyan, șefa RT.

Soloviov a subliniat: „Toți au telefoane și nu vor rămâne tăcuți. Dacă li se înmânează lucruri putrede, dacă nu au căști, nu au veste antiglonț, nimeni nu va ascunde asta… O să vă spun foarte politicos: nu vă jucați cu oamenii… Nu este vorba de niște rable liberale, sunt oamenii noștri și refuz să tac în legătură cu asta”. Continuând cu aceeași temă, Simonian a avertizat: „Tovarăși comandanți, nu este momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”

Șeful RT i-a îndemnat pe cei implicați în procesul de mobilizare să își amintească povestea revoltei care a avut loc pe cuirasatul Potemkin, declanșată de faptul că echipajul a fost hrănit cu carne infestată cu viermi. Simonian a exclamat: „Permiteți-mi să vă reamintesc că, în 1905, lucruri mărunte ca acestea au dus la prima revoltă a unei întregi unități militare din istoria țării noastre. Asta este ceea ce doriți?” A avertizat cu duritate: „Vă jucați cu oameni înarmați”.

Soloviov a subliniat cu amărăciune divizarea societății rusești: „Acum vedem că avem două tabere. O parte este trimisă ca niște eroi la un război al poporului, în timp ce alții se uită cu lașitate unde și cum să cumpere un bilet”. În condițiile în care rapoarte neconfirmate susțin că peste un sfert de milion de ruși au părăsit țara de când a fost anunțată mobilizarea săptămâna trecută, Simonian a avut un mesaj pentru cei care au plecat: „Drum bun… Țineți minte că nimeni nu vă așteaptă acolo. Banii vi se vor termina și atunci va trebui să vă întoarceți”. 

Soloviov a dezvăluit că aproximativ 300 de persoane l-au sunat cerându-i sfaturi dacă vor putea părăsi țara după 27 septembrie, când Rusia ar putea începe oficial să împiedice plecarea persoanelor aflate la vârsta de încorporare. Există rapoarte potrivit cărora astfel de măsuri sunt deja puse în aplicare în unele aeroporturi internaționale și puncte de trecere a frontierei.

Simonian a adăugat: „Ar fi extraordinar dacă nu ar fi nevoie de ajutorul societății noastre civile… Mobilizarea parțială este o măsură forțată. Desigur, am prefera cu toții ca aceasta să nu aibă loc. De exemplu, pe 24 februarie, nu credeam că va apărea o astfel de necesitate… Ne-am gândit că toate acestea puteau fi realizate cu mult mai puțin sânge și, bineînțeles, nu am anticipat o rezistență atât de puternică din partea NATO și a Occidentului colectiv. Asta se întâmplă la începutul oricărui război: subestimarea rezistenței, supraestimarea propriei forțe. Așa că iată-ne aici cu această mobilizare parțială”.

Șefa RT și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aprovizionarea noilor recrutați cu echipamente, tehnologie și produse de bază: „Din moment ce a trebuit să adunăm și să trimitem bunurile acelor zeci de mii de oameni care se aflau deja în prima linie… camioane care s-au adăugat la trenuri încărcate cu UAV-uri, veste antiglonț, șosete și restul, vor fi aceste trei sute de mii de oameni aprovizionați cu tot ceea ce au nevoie?”.

Soluția ei a fost să-i pedepsească pe cei responsabili pentru deficiențe și să-i îndemne pe cei bogați să contribuie la efortul de război – o idee care a luat amploare în presa de stat rusă. Simonian a declarat: „Avem mulți astfel de oameni în țara noastră. În acest moment, ei trebuie să își împartă averea cu cei care au fost mobilizați și cu familiile lor… Cunosc personal sute, sute de oameni care nu ar sărăci dacă ar face asta… Scrieți-mi, sunați-mă, toată lumea știe numărul meu… Haideți să creăm un front unit. Cei care nu sunt cu noi au plecat deja – bună scăpare.”

De asemenea, ea a avut cuvinte dure pentru mamele care încearcă să-și protejeze copiii de încorporare, calificând eforturile lor drept rușinoase. Simonian a precizat: „Copiii mei sunt mici, dar dacă i-aș fi născut la momentul potrivit, acum ar fi avut vârsta de încorporare”.

#Propagandiștii #Putin #mobilizare #revoltă_majoră

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button