Politică

Cine este noul ambasador al Republicii Moldova în Rusia?

Guvernul l-a rechemat pe Lilian Darii din funcția de ambasador al Regatului Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg și l-a numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Decizia a fost luată astăzi, 12 ianuarie, de către Cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței Guvernului, transmite sursa.

Lilian Darii este diplomat de carieră. A absolvit Facultatea de Relații Internaționale și a făcut studii de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie si Drept, Academia de Științe a Moldovei.

În 2018 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, precum și în calitate de șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO.

În perioada 2017-2018 a fost ambasador cu misiuni speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Iar în 2016-2017 a exercitat funcția de viceministru al MAEIE.

Experiența profesională a diplomatului mai include activitatea în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Republica Kârgâză.

Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. 

Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button