Analize și opinii

Cine sunt de fapt „imperialiștii” ruși?

Lupta împotriva agenților ruși din întreaga lume continuă. Celule ale diferitelor organizații rusești creează o întreagă rețea, nu numai în statele europene, ci și în alte țări ale lumii. Infiltrarea rusească în viața politică și socială amenință în mod direct ordinea mondială a lumii civilizate. Suveranitatea și integritatea teritorială a oricărui stat în care o rețea de agenți ruși se dezvoltă fără a întâmpina obstacole este amenințătoare.

Kremlinul nu numai că folosește vechiul sistem de finanțare a lobby-ului pro-rus și a agenților săi, dar și susține, de asemenea, diverse organizații ideologice care reprezintă un pericol pentru țările din întreaga lume. În acest material vă vom vorbi în detaliu despre una dintre aceste formațiuni criminale organizate.

Mișcarea Imperială Rusă este o organizație rusă de ultra-dreapta, care se distinge prin radicalismul său și care profesează o ideologie a expansionismului monarhic rusesc. Prin infiltrarea în viața socială din alte țări, aceasta răspândește ideea așa-numitei „ortodoxii politice” și a „restaurării imperiului rus”. Ei pot fi descriși ca fiind „moștenitorii” deosebiți ai Sutei Negre care au acționat în Rusia la începutul secolului XX. 

Membrii organizației, care se află sub incidența sancțiunilor internaționale, se comportă ca niște naționaliști tipici de extremă-dreapta, cerând în același timp o „modernizare” a regimului rusesc existent, recunoscut ca fiind terorist de o rezoluție a Parlamentului European de anul trecut. Prin „modernizare” ei înțeleg nu doar „restaurarea imperiului rus”, ci și extinderea „monarhiei” rusești la întreaga lume. De altfel, organizația în sine, la fel ca și regimul guvernamental al Rusiei de astăzi, este, de asemenea, recunoscută ca organizație teroristă.

Acum despre RID se vorbește mai mult decât de obicei, deoarece forțele de ordine spaniole au dat de urmele acestei asociații teroriste. Oficial, organizația este suspectată de trimiterea de „scrisori-bombă” către instituții diplomatice europene și nu numai. Ancheta continuă pentru a stabili numele organizatorilor acestei „operațiuni”.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2022, Rusia a efectuat un act de terorism – trimiterea de scrisori cu bombe în toată Europa prin intermediari din rețelele sale de agenți. Forțele de ordine spaniole susțin că RID a fost cea care a primit „ordinul” pentru această „operațiune” de la serviciile speciale rusești:

„… ofițerii serviciilor secrete militare rusești au ordonat unui grup de luptători, aflați de fapt în Rusia, să desfășoare campania, principalele ținte fiind primul ministru, ministrul apărării și diplomați străini și alți oficiali”.

Articolul din New York Times citat mai sus detaliază modul în care anchetatorii spanioli au ajuns la „Mișcarea Imperială Rusă”.

Înființare și ideologie 

Fondatorul RID este Stanislav Vorobiov, fost susținător al Partidului Monarhist de Centru al întregii Rusii. Crearea organizației datează din 2002, deși unii cercetători vorbesc de anul 2005. Inițial, nu se aștepta ca grupul să își extindă „activitățile” în afara Rusiei, dar acest a fost valabil până în anii 00. Cu toate acestea, chiar și astăzi se crede că „sediul” organizației se află la Sankt Petersburg, în ciuda faptului că organizația ar fi fost „recunoscută” ca fiind extremistă în cadrul Rusiei.

Scopul organizației criminale este așa-numita „realizare a monoetnicității într-o monarhie rusă autocratică reînnoită”. Sloganul grupului este „Dumnezeu. Țar. Națiune”, ceea ce confirmă ideologia sa „specifică”. Susținătorii săi nu recunosc existența popoarelor vecine Rusiei, inclusiv a celor moldovenești. Aripa paramilitară a grupului, numită Legiunea Imperială, care este condusă de Denis Gariev, își antrenează membrii pentru participarea în lupte reale, dar și la diverse alte „operațiuni”, despre care vom vorbi mai în detaliu un pic mai târziu.

Site-ul RID face parte dintr-un grup mai larg de site-uri pentru grupuri politice de extremă dreapta din Rusia. De fapt, există destul de multe formațiuni monarhiste de acest tip în Federația Rusă, dar anume Konstantin Malofeev a contribuit foarte mult la popularizarea RID. După cum știți, el este fondatorul publicației de propagandă Tsargrad. 

Acest organ de presă este cel care a răspândit în mod activ apelurile de ultra-dreapta și radicale în societatea rusă încă din anii 00. Mișcarea RID a fost menționată indirect acolo înainte ca guvernul rus să recunoască organizația (pur pentru formalitate) ca fiind extremistă.

Membrii săi promovează o monarhie violentă, inspirându-se din grupul radical și antisemit Sutele Negre. 

RID pledează pentru „renașterea” așa-numitei „Novorossia”, deși se știe că acest termen aparține exclusiv Kremlinului și nu a fost niciodată o entitate teritorială internațională. Susținătorii critică politicile interne a lui Iosif Stalin, dar susțin politicile criminale ale acestuia față de statele care se învecinează cu Rusia. Resursele de informare ale RID publică nenumărate materiale antisemite și anti-imigranți. De asemenea, aceștia au creat și distribuit articole în care autorii neagă pandemiile și epidemiile globale, inclusiv existența COVID-19.  Membrii grupului sunt implicați în mod activ în propaganda teroristă.

Principalele activități în anii 00

RID a fost studiat îndeaproape de Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională (CISAC), un centru de cercetare din cadrul Institutului Freeman Spogli pentru Studii Internaționale de la Universitatea Stanford. Experții remarcă faptul că cronologia activităților RID din 2002 până la sfârșitul anilor 2000 este neclară. Un cercetător descrie organizația în această perioadă ca fiind „o mică mișcare monarhistă și ultraortodoxă care oferea antrenamente paramilitare și de arte marțiale în subsolul unei clădiri suburbane din Sankt Petersburg”.

În 2007, membrii organizației au înființat un club paramilitar Rezerv („Rezerva”) în Sankt Petersburg, aparent pentru „a promova un stil de viață sănătos și idealuri de valoare militară bazate pe valorile Bisericii Ortodoxe Ruse și pentru a studia istoria gloriei militare rusești”.

Mult mai târziu, în 2014, așa-numitul „club militar-patriotic” din cadrul organizației a fost numit Legiunea Imperială. Acesta a fost condus de Denis Gariev. Ar trebui să adăugăm că, în aprilie 2014, aripa paramilitară a organizației a început să antreneze și să își trimită luptătorii la grupurile de militari ruși controlate de Kremlin care au participat în mod criminal la invazia militară din estul Ucrainei. 

Modul exact în care a avut loc această „pregătire” a fost relatat ulterior în mass-media. Se știe, de asemenea, că unii membri ai Legiunii Imperiale au fost mercenari ruși în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Acest lucru s-a confirmat atunci când presa internațională a anunțat, la 30 ianuarie 2020, că Vladimir Skopinov, care a participat la operațiunile militare rusești din Donbass și Siria, a murit în timpul operațiunilor de luptă din Libia, devenind al doilea membru al grupului care a murit acolo.

Să revenim acum la perioada la anilor ’00. Prin 2008, RID a început să lucreze activ la „reputația” sa în interiorul Rusiei. La sfârșitul anilor ’00 și începutul anilor ’10, organizația a fost activă din punct de vedere politic și a colaborat adesea cu alte grupuri de „opoziție” din Rusia care împărtășeau viziuni de dreapta. De exemplu, în aprilie 2008, membri ai grupului s-au alăturat partidului pro-Putin de guvernământ Rusia Unită și altor organizații naționaliste și ortodoxe rusești în timpul „Marșului de Paște la Moscova”.

În 2008, Centrul Sova pentru Informare și Analiză, un așa-numit „think tank” rusesc care studiază organizațiile extremiste rusești, a descris RID ca fiind un „grup pitic de extremă dreapta”, indicând popularitatea sa scăzută la acea vreme. Până în 2010, organizația urmărea în mod activ legăturile dintre mișcarea de extremă-dreapta din Rusia internă. 

În septembrie, RID s-a alăturat altor grupuri naționaliste pentru a semna așa-numita „declarație a organizațiilor naționale ruse”. Documentul cerea legalizarea grupurilor naționaliste din Rusia și încetarea represiunii politice împotriva acestora. De asemenea, „declarația” a încurajat metodele violente ale acestor mișcări.

Consolidarea cu alte organizații nu a decurs conform planului. Mișcarea împotriva imigranților ilegali și Mișcarea Socială Rusă nu au fost de acord cu planurile de integrare ale grupurilor, ceea ce a dus la un conflict de interese. Astfel, RID s-a distanțat de disputele politice interne din cadrul neonaziștilor ruși și a urmat propriul „drum”. 

În ciuda acestui fapt, organizația a reușit să adopte ideea de a crea platforme pentru răspândirea naționalismului etnic și a xenofobiei din alte formațiuni. În plus, RID a început să apere în mod activ limba rusă, exagerând importanța acesteia în lume, ceea ce i-a conferit mai târziu poziția de „intocabilă din punct de vedere politic”. Până în 2011, Mișcarea Imperială Rusă s-a alăturat Miliției Populare Minin și Pozharsky, începând să se gândească la ieșirea de pe piața propagandei pentru „consumul intern rusesc”.

Începutul anilor ’10

În septembrie 2011, RID a reușit să stabilească o „prietenie” cu Uniunea Civilă Rusă și Liga Apărării din Moscova. În acest fel, organizațiile au început să câștige mai multe „puncte de atenție” în rândul rușilor. La începutul anului 2012, RID și alte câteva organizații au încercat să își înființeze partidul naționalist în Duma de Stat a Rusiei. 

Manifestul indica „respectul” pentru valorile liberale și democratice, dar, de fapt – susținătorii aveau de gând să restricționeze imigrația așa-numiților „etnici ruși” și să țină imigranții ilegali în lagăre de muncă până la deportare. Partidul urma să se numească Forța Nouă. Cu toate acestea, încă din luna aprilie a aceluiași an, aliații și-au anunțat intenția de a crea un „partid naționalist”, pentru care au ales ca simbol steagul imperial rusesc. 

Susținătorii au vrut să atragă mai mulți naționaliști neonaziști și moderați. Întrucât RID făcea atunci parte dintr-o coaliție a acestor forțe, a făcut apel la răspândirea ideilor monarhiste și a „naționalismului ortodox”. Cu toate acestea, totul a eșuat încă o dată.

La sfârșitul lunii martie 2012, RID s-a alăturat organizațiilor din întregul spectru politic rusesc pentru a mărșălui împotriva lui Putin la Moscova. Grupul a participat la un miting de opoziție similar la Sankt Petersburg. Pentru RID, Putin nu reprezenta figura „țarului”, întrucât imaginea sa de autocrat sângeros abia începea atunci să se impună în discursul public. Membrii RID îl considerau nedemn de statutul de „monarh”. 

În octombrie 2012, liderul organizației, Stanislav Vorobiev, a încercat fără succes să fie ales în Consiliul de coordonare al așa-numitei „opoziții ruse”. Până în 2014, grupul a continuat să încerce să se consolideze cu alte grupuri de extremă-dreapta, desfășurându-se la mici mitinguri și pichetări. Cu toate acestea, anul 2014 a adus o schimbare.

Începutul agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei

„Perioada de glorie” a RID a început după ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia și după lansarea invaziei militare rusești în estul Ucrainei. Atunci, activitățile grupului au atins un nou nivel.

Organizația și-a activat toate resursele și conexiunile pentru a-și trimite luptătorii în zona de război din Donbass. Vorobiov a declarat că cea mai mare „amenințare” la adresa națiunii ruse (sau mai degrabă a pseudo-națiunii) era „stabilitatea regimurilor antirusești pe întreg teritoriul locuit de grupuri etnice rusești”. RID s-a aprins cu ideea de a de a destabiliza situația din interiorul Ucrainei și a început să câștige popularitate în cadrul societății rusești. Participarea la bătălii specifice de partea ocupantului reprezentat de Rusia a adus mai multe „puncte de imagine” pentru liderul organizației decât sosirea sa în februarie 2014 în Crimeea cu elicopterul.

La jumătatea lunii martie, liderul RID și Nikolai Trushchalov, coordonatorul relațiilor externe al grupului, s-au întâlnit cu separatiștii pro-ruși de extremă dreapta finanțați de Kremlin în orașul ucrainean Donețk. În același timp, RID s-a alăturat partidului politic de propagandă rusă Rodina. Acest lucru a fost necesar pentru a demonstra în continuare în „sprijinul etnicilor ruși” care trăiesc în Ucraina și care ar fi fost „oprimați”.

După cum s-a menționat mai sus, RID s-a antrenat în mod activ în cadrul aripii sale paramilitare de lucru pentru a-și trimite susținătorii în zona de război. Denis Gariev, șeful „Legiunii imperiale” a RID, a susținut că a antrenat peste 300 de „voluntari” pentru a „ajuta” alți ocupanți ruși în agresiunea lor militară împotriva Ucrainei.

Luptătorii RID au acționat sub comanda a două forțe separatiste finanțate de Kremlin – așa-numita „Republica Populară Donețk” și „Republica Populară Luhansk”. Luptătorii RID erau controlați de teroristul de renume mondial Igor Girkin-Strelkov. Membrii RID au trecut apoi sub controlul lui Oleksiy Mozhovyyyy.

Se crede că Legiunea Imperială s-a retras din Ucraina în ianuarie 2016. RID a fost apoi implicată în formarea criminală a veteranilor Novorossiya, iar grupul a ajutat, de asemenea, la crearea unor rute de contrabandă în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina. Vorobiev a afirmat chiar că începea să fie „de acord” în unele „aspecte” cu dictatorul de la Kremlin, în principal în ceea ce privește ocuparea teritoriilor ucrainene.

Astfel, membrii RID și-au pus amprenta în atacurile criminale ale Rusiei asupra orașelor Debalțevo, Sloviansk și Donețk. Deja în 2022, în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ei vor fi observați n Izyum și în alte orașe ucrainene.

În ciuda faptului că se presupune că „are” statutul de extremist în Rusia, organizația se bucură de imunitatea sa politică și nu își închide birourile din Moscova și Sankt Petersburg. De asemenea, antrenamentele pentru aripa paramilitară a grupului continuă în interiorul Rusiei. Centrul Internațional pentru Combaterea Terorismului a descris relația RID cu guvernul rus ca fiind o „simbioză adversă”. 

Experții sunt de părere că, deși organizația nu comite acte de terorism în Rusia, Kremlinul îi susține în mod activ existența. Guvernul rus are un interes personal în activitățile criminale ale RID, inclusiv în activitatea surselor de informații de propagandă (atât rusești, cât și străine), precum și în activitățile ilegale ale Legiunii Imperiale. Rețeaua transnațională a organizației, sancțiunile la nivel mondial și alte infracțiuni vor fi abordate în următoarea parte a investigației.

Nina Elanskaia. 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vizualizări: 7