Analize și opinii

Un an de mandat al Președintei Republicii Moldova – Maia Sandu

Pe 24 decembrie 2021 Maia Sandu – Președinta Republicii Moldova a împlinit un an de mandat. Acest an s-a dovedit a fi un an plin nu doar de provocări, dar și de numeroase schimbări – unele dintre ele fiind radicale, dar atât de necesare pentru Republica Moldova. În acest articol evidențiem principalele evenimente care au marcat acest an de mandat a Maiei Sandu, dar și atitudinea actuală a poporului față de cele realizate. 

Schimbarea clasei politice

În toți acești ani de independență Republica Moldova a trecut prin multe modele de guvernare – începând de la cele conservativ – comuniste, și ajungând până la cele „pro-europene”. Unul dintre motivele cheie care au determinat ineficiența acestor modele a fost clasa politică care, spre deosebire de președintele țării și parlament, rămânea aceeași. În acest fel, sistemul era condamnat la suferințe, fără șanse de a se reforma și a porni pe calea schimbărilor. 

Primul an de mandat al Președintei Sandu a fost marcat anume de schimbare a acestei clase politice. O clasă politică care, într-o oarecare măsură a reușit să „paraziteze” sistemul de conducere a țării, transformându-l în unul cu adevărat ineficient. La scurt timp după inaugurarea în funcție, Maiei Sandu i-a reușit să dizolve Parlamentul, chiar și în condițiile în care acel parlament nicidecum nu dorea să fie dizolvat. 

În consecință, dizolvarea Parlamentului a dus la alegeri anticipate și obținerea majorității de către un partid centru-dreapta. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, ceea ce, cu siguranță, reprezintă un lucru pozitiv reieșind din, cel puțin, faptul că țara a pornit pe calea schimbărilor și a încercat ceva diferit.

Schimbarea clasei politice nu s-a oprit aici. Au început să demisioneze liderii de partid – și dacă de la început era vorba despre liderii regionali, până la urmă au ajuns să demisioneze și liderii partidelor notorii din Republica Moldova precum PDM și PSRM. Acestea, cu siguranță, sunt rezultatele acelui proces de schimbare a clasei politice pe care l-a lansat Președinta Sandu prin dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Anul de mandat – „un an în care a reapărut speranța”

În discursul său, Maia Sandu s-a referit la „Speranța, care hrănește încrederea și încrederea care hrănește puterea de a transforma visele în realitate”. Aici este vorba despre acea calea a schimbărilor pe care a pornit Republica Moldova în ultimul an. Au fost deblocate relațiile cu parteneri importanți pentru Republica Moldova. Acest lucru a permis reducerea dependenței de Federația Rusă – ceea ce ne-a permis, spre finele acestui an, să negociem cu Gazprom din poziția de putere, și nu cea a victimei (cum se întâmpla de obicei). 

Da, o bună parte a cetățenilor au rămas indignați de această poziție a Republicii Moldova și a conducerii actuale. Mulți cetățeni percep fenomenul de majorare a prețurilor fie ca incapacitate a conducerii, fie ca interes corupt al actualului executiv. De fapt, este suficient să privim la evoluția prețurilor la gaz din lume, să corelăm acest factor cu criza energetică mondială și, voila, devine evident că creșterea prețurilor este una globală și trebuie privită, la fel, în ansamblu cu alți factori. 

Speranța s-a manifestat și prin deblocarea finanțărilor externe – atât de importante pentru rezolvarea problemelor actuale cu care se confruntă Republica Moldova. Migrarea de la parteneriatul primitiv axat pe relația cu Federația Rusă spre un parteneriat deschis cu diverse țări a adus roade care deja s-au materializat și urmează să se materializeze prin suporturi financiare atât de importante pentru țara noastră. 

Schimbările nu se întâmplă peste noapte

Precum a menționat și Maia Sandu, „Unele lucruri se rezolvă mai repede, altele în timp”. Un an de mandat ne-a oferit o percepție clară asupra direcției care va fi dezvoltată de actuala Președintă și actualul Parlament. Totodată, într-un singur an nu se pot întâmpla toate minunile lumii, plus la aceasta, istoria a dovedit nu doar o dată că fructuoase cu adevărat sunt schimbările care vin în timp util și treptat. Precum a menționat Președinta: „Este importantă oportunitatea care a fost creată pentru a începe să construim un stat care să lucreze pentru cetățeni, să asigurăm condiții pentru ca economia să se dezvolte, să fie create mai multe locuri de muncă, să fie mai multe venituri la buget și, respectiv, să putem plăti salarii mai mari, să putem să dezvoltăm infrastructura. Necesitățile sunt enorme. Este nevoie de efort și ca echipa să lucreze împreună”.

Antonio Bors

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button