Război în Ucraina

Circ pe rusă: Ofițerii de recrutare intră pe fereastră pentru a livra ordinele de încorporare

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins un ofițer de recrutare rus intrând pe fereastra unui bloc de locuințe pentru a livra ordinele de încorporare rezidenților.

Filmarea realizată de o cameră de supraveghere montată în casa scării a surprins cum ofițerul a intrat pe geam, le-a deschis ușa celorlalți militari de la biroul de recrutare cărora pare să le explice isprava sa înainte de a se îndrepta spre apartamente pentru a livra ordinele de încorporare, transmite sursa.

Ministerul rus al Apărării a explicat în urmă cu o zi că ordinele de încorporare pot fi livrate doar în persoană și pe bază de semnătură, după ce pe rețelele de socializare au apărut informații că unii recruți sunt somați le birourile de registratură și înrolare prin SMS sau apeluri telefonice.

Decretarea mobilizării parțiale de către președintele rus Vladimir Putin pe 21 septembrie a declanșat un veritabil exod din Rusia, sute de mii de locuitori ai țării trecând granițele țării înspre statele vecine pentru a evita încorporarea în forțele armate.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a vorbit despre situație în urmă cu o zi, anunțând că autoritățile întocmesc liste cu cei care pleacă din țară și că aceștia riscă să le fie confiscate mașinile pe care le-au abandonat la punctele de trece are frontierei.

Fotografii și înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile au arătat că unii ruși și-au lăsat în urmă autovehiculele din cauza cozilor kilometrice de la unele puncte de trecere ale frontierei pentru a încerca să treacă granița pe jos.

Rușii au fugit în țările vecine pentru a scăpa de recrutare

Una dintre țările spre care rușii s-au îndreptat în număr mare este Georgia, țară în care pot rămâne timp de 360 de zile, însă multora li se refuză intrarea. În Kazahstan, o altă destinație favorită, ei pot rămâne doar pentru 30 de zile sau 60, în caz că se înregistrează.

Unii s-au îndreptat și spre granițele cu statele membre ale Uniunii Europene, chiar dacă blocul comunitar a îngreunat procedura de obținere a vizelor de către aceștia încă de la sfârșitul lunii august.

Jurnaliștii de investigație de la Meduza a scris mai devreme în cursul acestei săptămâni că Kremlinul intenționează să închidă granițele pentru bărbații cu vârste de mobilizare însă că acest lucru se va întâmpla doar după finalizarea referendumurilor de anexare din teritoriile ucrainene ocupate.

Autoritățile de ocupație instalate de ruși au anunțat miercuri rezultatele finale ale referendumurilor, dar cel puțin deocamdată autoritățile de la Moscova nu au făcut vreun anunț privind închiderea granițelor.

Marți, Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat remis presei că nu intenționează să ceară extrădarea rușilor care au fugit în străinătate pentru a evita încorporarea.

#mobilizare #Rusia #război #citație

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button