Economie

CNAS: Pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu 15%

Începând cu 1 aprilie 2023 pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu coeficientul de 15%, anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Aceasta în timp ce rata inflaţiei în 2022 a fost de circa două ori mai mare decât coeficientul de indexare.

Anterior Ministerul Muncii și Protecției Sociale a explicat că indexarea în această mărime se face „reieșind din creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022 față de anul 2021”, transmite mold-street.com.

Potrivit CNAS, indexarea este prevăzută pentru: pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici, colaboratorilor vamali, judecătorilor; plățile periodice/lunare capitalizate; indemnizațiile de dizabilitate; pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri; indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că Indexarea s-a efectuat pentru partea pensiei care nu depășește 11.700 lei.

Astfel începând cu 1 aprilie 2023 cuantumul pensiei minime constituie:

– pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – 2.620,62 lei,

– de dizabilitate severă – 1.965,47 de lei,

– de dizabilitate accentuată – 1.834,43 de lei,

– de dizabilitate medie – 1.310,31 lei.

În contextul majorării pensiei minime de la 1 aprilie 2023 sunt recalculate şi alocaţiile sociale de stat de care beneficiază unele categorii de persoane.

Procesul de indexare a pensiilor şi majorare a alocaţiilor este efectuat de către Casa Națională de Asigurări Sociale, din oficiu, fără depunerea cererilor de către cetățeni.

Conform datelor CNAS, pe 1 ianuarie 2023 în Republica Moldova erau 675.674 de beneficiari de pensii, dintre care 430.870 sunt femei şi 244.804 – bărbaţi.

#CNAS #pensiile #prestații_sociale #indexare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button