Politică

Comisia Europeană acuză Rusia că a oprit conducta Nord Stream sub pretexte false

Comisia Europeană acuză gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false, scrie dpa.

  • „Anunţul Gazprom că închide din nou (Nord Stream) sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor.
  • Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte”, a scris vineri seara pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Agerpres.

Potrivit producătorului de turbine Siemens Energy, o scurgere de petrol nu justifică din punct de vedere tehnic oprirea gazoductului Nord Stream, decisă de Gazprom după ce ar fi descoperit astfel de scurgeri într-o turbină, transmite sursa.

Gazprom a anunţat vineri seara că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit „complet” până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.

Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a furniza Germaniei și altora gaz, funcționa la doar 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite timp de trei zile în această săptămână pentru mentenanță.

Gazprom a susținut că sancțiunile Uniunii Europene au dus la probleme tehnice care au împiedicat-o să poată furniza întregul volum de gaz contractat prin conductă.

Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarna care se apropie şi acuză Moscova că utilizează gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina.

Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri că și-a suspendat „în totalitate” livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream, din cauza lucrărilor de întreținere despre care spunea că vor dura trei zile.

Rușii au oprit livrările de gaz prin gazoductul ce alimentează Germania de miercuri începând cu ora 04:00, ora Moscovei, și urma ca livrările să fie reluate până pe 3 septembrie, la aceeași oră.

#gaz #Gazprom #Comisia_Europeană #oprire_gazului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button