Economie

Comisia Europeană și Republica Moldova au semnat acordul privind implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”

Comisia Europeană și Republica Moldova au semnat acordul care prevede ca țara noastră să primească un suport financiar în valoare de 60 de milioane de euro pentru a gestionarea crizei energetice. Acordul a fost semnat de către vicepremierul Nicu Popescu și reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ai Băncii Europene de Investiții acordurile pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”. Sursă.

Proiectul presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE.

Grație semnării acestui proiect, urmează a fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara.

Beneficiare sunt instituțiile publice precum spitalele republicane, și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale.

Prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor putea fi deserviți peste 250 de mii de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.

A fost semnată și Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button