Societate

Comisia Pre-Vetting anunță că reia audierea publică a candidatilor la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor

Comisia Pre-Vetting anunță că reia audierea publică a candidatilor la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Astfel, în perioada 24 – 26 mai, la audieri sunt așteptați cinci candidați procurori și o reprezentantă a societății civile, propusă de Academia de Științe, informează sursa.

Cei șase candidați pentru funcții în CSP vor fi audiați de membrii Comisiei Pre-Vetting conform următorului calendar:

Miercuri, 24 mai, 2023

1. Gheorghe GRAUR (ora 10:00)

2. Olesea VÎRLAN (ora 13:00)

Joi, 25 mai, 2023

3. Elena ROȘIOR (ora 10:00)

4. Rodica CIOBANU (ora 13:00)

Vineri, 26 mai, 2023

5. Vasile PLEVAN (ora 10:00)

6. Eduard PANEA (ora 13:00)

Audierile vor avea loc în incinta Institutului Național al Justiției, sala 108 (Alexandru Ion Cuza) (strada M. Kogălniceanu colț cu strada Serghei Lazo 1). Societatea civilă, reprezentanții mass-media și publicul larg pot participa, prin notificarea prealabilă a Secretariatului Comisiei la press@vettingmd.com.

Comisia Pre-Vetting a trimis săptămâna trecută candidaților un exemplu completat al Declarației pentru 5 ani, în scopul informării prealabile, dar și pentru a oferi mai mult timp pentru pregătirea informațiilor necesare completării documentului. Adițional, candidații au primit spre completare Chestionarul  privind integritatea etică care, spre deosebire de Declarația pentru 5 ani, este voluntar. Chestionarul de etică solicită informații primare referitoare la integritatea etică a candidatului și urmează a fi trimis Comisiei până pe 1 iunie, 2023.

Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postică au fost numiți, pe un mandat de șase ani, în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. La ședința din 30 martie, Parlamentul a votat trei proiecte de hotărâri care prevăd acest lucru. Astfel, CSM a devenit funcțional.

Potrivit legislației, CSM este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.

#CSP #candidați #audiere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button