Analize și opinii

Condamnarea participării la parada de la Moscova

Participarea președinților și a premierului unor țări la parada de la Moscova din 9 mai 2023 a provocat o puternică indignare și condamnare în multe țări ale lumii. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a exprimat indignarea și a numit acest pas imoral și neprietenos față de Ucraina pe fundalul agresiunii militare pe scară largă a Federației Ruse și a crimelor pe care Federația Rusă continuă să le comite împotriva civililor din Ucraina.

Separat, observăm că la paradă a fost prezent și dictatorul belarus Lukașenko. Potrivit unor surse, starea lui de sănătate „era proastă”, așa că nu a participat la „marșul” cu Putin și nici nu a participat la „banchetul” de după paradă.

Ministerul de Externe ucrainean a condamnat participarea liderilor unor state la parada de la Moscova, care a avut loc pe 9 mai 2023. Potrivit declarației Ministerului Afacerilor Externe, participarea la paradă este un pas imoral și neprietenos față de Ucraina. Declarația a menționat că evenimentul public de la Moscova nu a avut nimic de-a face cu celebrarea victoriei Coaliției Anti-Hitler asupra nazismului în 1945.

Potrivit Ministerului de Externe, regimul Putin nu are dreptul moral de a găzdui astfel de evenimente, deoarece președintele rus Vladimir Putin este un criminal de război urmărit internațional, care se laudă că a declanșat un război în Europa la o scară necunoscută de la al Doilea Război Mondial. Pentru majoritatea liderilor țărilor civilizate ale lumii, însăși ideea de a participa la acțiunea lui Putin este inacceptabilă.

În plus, participarea liderilor statelor din Asia Centrală și Caucazul de Sud la paradă servește obiectivului Kremlinului de a avea nevoie de legitimare internațională pentru ritualurile sale discreditate. Potrivit Ministerului de Externe, Putin este paranoic și a decis să-i folosească pe liderii altor țări drept „scut uman” în cazul unor incidente care i-ar putea amenința siguranța în timpul paradei.

Reamintim că parada de la Moscova este una dintre cele mai mari demonstrații de propagandă militară din lume, care are loc anual pe 9 mai pe Piața Roșie din Moscova, cu scopul de a crește militarizarea populației, precum și de a consolida narațiunile ideologice ale regimul lui Putin. Rusia folosește victoria din al Doilea Război Mondial în propriile sale scopuri egoiste. Pentru ea, această zi este un simbol al „victoriei-nebunie”, precum și un alt motiv pentru a-și răspândi dezinformarea atât despre cel de-al Doilea Război Mondial, cât și despre crimele actuale ale Kremlinului.

Participarea liderilor țărilor din Asia Centrală și Caucazul de Sud la parada de la Moscova nu poate fi considerată separat de contextul în care are loc. Pe de o parte, mărturisește lipsa de responsabilitate a acestor lideri față de propriii cetățeni și comunitatea mondială. Pe de altă parte, aceasta este o altă confirmare a dependenței acestor țări de Rusia și a influenței acesteia asupra regiunii.

Condamnarea participării la acest eveniment de către Ministerul de Externe ucrainean este un semnal politic important pentru comunitatea mondială, care demonstrează recunoașterea rolului Rusiei ca amenințare la adresa securității și stabilității internaționale. În plus, aceasta este o confirmare a sprijinului Ucrainei și a poziției sale în lupta împotriva agresiunii ruse și a anexării Crimeei. Cu toate acestea, diplomații ucraineni într-o declarație au indicat că participarea popoarelor din Asia Centrală și din Caucazul de Sud la victoria asupra nazismului din 1945 a fost foarte valoroasă.

#parada #Moscova #9_mai

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button