Război în Ucraina

Condiția lui Putin pentru reluarea acordului pentru exportul de cereale din Ucraina

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au avut, marți o convorbire telefonică, în care au discutat despre condițiile reluării acordului pentru exportul de cereale din porturile maritime ucrainene, potrivit Reuters.

Președintele rus a spus că acest lucru s-a putea întâmpla doar după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului Sevastopol, din Peninsula Crimeea, transmite sursa.

O reluare a acordului privind exportul cerealelor din porturile ucrainene ar putea fi luată în considerare numai după ”o anchetă detaliată a circumstanţelor acestui incident şi, de asemenea, după primirea de garanţii reale din partea Kievului privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special legate de faptul că nu va folosi coridorul umanitar în scopuri militare”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat..

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi ”suspendă” participarea în acord, după ce a acuzat Kievul că a vizat într-un atac cu drone flota rusă din Peninsula Crimeea.

Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost convenit de Rusia şi Ucraina şi negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în luna iulie pentru a atenua criza alimentară cauzată în parte de invazia rusă în Ucraina, un important producător de cereale, şi de blocada la care îi supune porturile. 

Acordul urma să expire la 19 noiembrie, iar analiştii se aşteptau ca Rusia să îi pună piedici pentru a încerca să obţină noi facilităţi pentru sine, în special în regimul sancţiunilor.

#Turcia #Putin #condiția #exportul_de_cereale #reluarea_acordului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button