Analize și opinii

Conflictul cu Ucraina: atenție, sprijin, atitudine față de diverse condiții ale acordului de pace în septembrie 2024

În ultimele luni, atenția asupra evenimentelor din Ucraina a crescut. Nivelul de sprijin pentru acțiunile armatei ruse rămâne ridicat. După o scădere semnificativă a proporției susținătorilor negocierilor în august, în septembrie numărul acestora a crescut, transmite sursa.

Dacă astăzi președintele ar decide să pună capăt conflictului militar, decizia sa ar fi susținută de majoritatea rușilor, însă cu condiția revenirii teritoriilor anexate – doar o treime dintre cei intervievați ar fi de acord. Jumătate dintre respondenți consideră că operațiunea specială a adus mai multe prejudicii, justificând acest lucru prin pierderile de vieți omenești, pierderile militare și cheltuielile mari generate de operațiune. Mai puțin de o treime cred că operațiunea specială a adus mai multe beneficii, având în vedere revenirea teritoriilor, protecția populației rusofone din Donbas și consolidarea poziției internaționale a Rusiei. Două treimi dintre respondenți consideră că operațiunea specială se desfășoară cu succes, însă acest număr a scăzut pe parcursul anului. Majoritatea rușilor nu sunt de acord să facă concesii Ucrainei. Condițiile preferate ale acordului de pace menționate de respondenți includ schimbul de prizonieri de război și încetarea imediată a focului, majoritatea fiind împotriva revenirii de noi teritorii și a aderării Ucrainei la NATO.

Nivelul de atenție față de evenimentele din Ucraina crește lent în ultimele două luni, după o scădere relativ mică în iunie 2024. În prezent, 55% dintre respondenți urmăresc evenimentele din jurul Ucrainei (suma răspunsurilor „foarte atent” și „destul de atent”), încă o treime dintre respondenți (32%) urmăresc fără prea mult interes, iar 13% nu urmăresc deloc.

Cei mai atenți la situația din jurul Ucrainei sunt bărbații (59%), respondenții de vârstă mai înaintată (66% în grupa de vârstă de 55 de ani și peste), persoanele cu studii superioare (59%), cei care consideră că lucrurile din țară merg în direcția corectă (58%), cei care aprobă activitatea lui V. Putin în funcția de președinte (56%) și telespectatorii (60%).

Cu un interes mai scăzut urmăresc evenimentele femeile (51%), tinerii sub 24 de ani (35%), respondenții cu studii medii și sub (45%), cei care cred că lucrurile din țară merg pe calea greșită (48%), cei care nu aprobă activitatea președintelui actual (45%) și persoanele care obțin informații din rețelele sociale (48%).

Nivelul de susținere a acțiunilor forțelor armate ruse în Ucraina rămâne constant ridicat la 76% (46% susțin cu siguranță și 30% mai degrabă susțin). Un total de 16% dintre ruși nu sprijină acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina (7% cu siguranță nu sprijină, 9% mai degrabă nu sprijină).

Nivelul de sprijin pentru acțiunile forțelor armate ruse este mai ridicat în rândul bărbaților (82%), al respondenților mai în vârstă (80% în grupa de vârstă de 55 de ani și peste), al respondenților înstăriți (78% în rândul celor care abia au ce mânca), al locuitorilor Moscovei (84%), al respondenților care cred că lucrurile în țară merg în direcția bună (87%), al celor care aprobă prestația lui V. Putin ca președinte (83%) și al celor care au încredere în televiziune ca sursă de informare (87%).

Nivelul de sprijin pentru acțiunile armatei ruse este mai scăzut în rândul femeilor (71%), al tinerilor sub 24 de ani (63%), al respondenților cu venituri mici (69% în rândul celor care abia au ce mânca), al celor care cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită (47%), al celor care dezaprobă activitățile președintelui (35%) și al celor care au încredere în informațiile de pe canalele YouTube (66%).

Dacă în august 2024, în contextul atacului asupra regiunii Kursk, ponderea susținătorilor negocierilor de pace a scăzut (de la 58% în iulie 2024 la 50%), în septembrie numărul acestora a crescut din nou ușor – la 54%. În același timp, numărul celor care sunt în favoarea continuării acțiunilor militare a scăzut la 39%.

Opinia că este necesar să se treacă la negocieri de pace este cel mai des manifestată de femei (62%), de tinerii ruși (64% cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani), de respondenții cu venituri mici (60% dintre cei care abia au ce mânca), de locuitorii din zonele rurale (60%), de cei care cred că țara se îndreaptă pe o cale greșită (75%), de cei care dezaprobă prestația lui V. Putin ca președinte (71%) și de cei care au încredere în informațiile din rețelele sociale (63%).

Opinia conform căreia ar trebui continuată acțiunea militară este mai des împărtășită de bărbați (50%), de respondenții mai în vârstă (43% în grupa de vârstă de 55 de ani și peste), de rușii mai înstăriți (40% în rândul celor care își pot permite bunuri durabile), de moscoviți (58%), de respondenții care cred că lucrurile în țară se îndreaptă în direcția cea bună (45%), de cei care aprobă prestația președintelui în exercițiu (41%) și de cei care au încredere în televiziune ca sursă de informare (46%).

Sondajul din septembrie a repetat încă o dată experimentul efectuat anterior. Utilizând un generator de numere aleatorii, respondenții care au participat la sondaj au fost împărțiți în două grupuri egale, fiecăruia dintre acestea fiindu-i adresată o întrebare în una dintre cele două formulări. În primul caz, respondenții au fost rugați să susțină sau să nu susțină decizia președintelui de a pune capăt imediat conflictului militar (fără nicio condiție). În al doilea caz, respondenții au fost rugați să sprijine sau să nu sprijine aceeași decizie, dar cu condiția returnării de noi teritorii.

Experimentul a arătat că majoritatea respondenților (72%) ar susține decizia lui V. Putin dacă acesta ar decide „săptămâna aceasta” să înceteze conflictul militar cu Ucraina (o creștere de 10 p.p. din mai 2023). Cu toate acestea, dacă V. Putin ar fi decis „săptămâna aceasta” să pună capăt conflictului cu condiția returnării teritoriilor anexate, în acest caz decizia sa ar fi susținută de o proporție vizibil mai mică de ruși – aproximativ o treime (31%).

Este demn de remarcat faptul că numărul rușilor care ar susține decizia de a pune capăt conflictului fără condiții suplimentare a crescut încet, dar constant, de la prima măsurare din mai 2023. Cu toate acestea, reticența majorității de a trece la acorduri de pace cu condiția returnării de teritorii rămâne practic neschimbată.

În ultimul an și jumătate, a crescut ponderea rușilor care consideră că operațiunea militară specială din Ucraina a provocat mai mult rău – 47% (o creștere de 6 p.p. din mai 2023), în timp ce, în același timp, a scăzut numărul celor care spun că operațiunea specială a adus mai multe beneficii – 28% dintre respondenți (o scădere de 10 p.p.).

Mai des decât alții, femeile (55%), tinerii sub 24 de ani (55%), locuitorii orașelor cu o populație de până la 100 de mii de persoane (52%), cei care cred că lucrurile în țară merg într-o direcție greșită (77%), cei care nu aprobă activitatea lui V. Putin în calitate de președinte (74%) spun că operațiunea specială a adus mai multe prejudicii.

Bărbații (38%), respondenții mai în vârstă (34% în grupa de vârstă de 55 de ani și peste), moscoviții (32%), cei care cred că țara merge în direcția bună (35%), cei care aprobă activitatea președintelui în exercițiu (31%) spun că operațiunea specială a fost mai benefică decât altele.

Cei care spun că operațiunea specială a adus mai multe prejudicii, se referă în primul rând la pierderea de vieți omenești, durere și suferință generală (52%), pierderi militare (21%), deteriorarea situației economice (18%), respingerea generală a războiului – 13%, deteriorarea relațiilor cu alte țări – 7%, moartea civililor – 7%.

Cei care cred că operațiunea specială a adus mai multe beneficii au în vedere retrocedarea de teritorii, noi teritorii – 26%, protecția populației din Donbass, a rușilor, a vorbitorilor de limbă rusă – 24%, consolidarea poziției Rusiei în lume – 16%, protecția împotriva fascismului, nazismului – 12%, limitarea extinderii NATO – 11%, consolidarea economiei – 10%.

Aproximativ 60 % dintre respondenți consideră că operațiunea militară specială progresează bine. Ponderea acestora a scăzut treptat pe parcursul anului 2024 (cu 10 p.p. în total din februarie 2024).

Opinia publică rămâne practic neschimbată cu privire la întrebarea dacă Rusia ar trebui să facă anumite concesii Ucrainei pentru a pune capăt operațiunii militare și a semna un acord de pace. Majoritatea rușilor s-ar opune concesiilor față de Ucraina pentru a pune capăt operațiunii militare și a semna un acord de pace, în timp ce fiecare al cincilea respondent (20 %) este de acord să facă anumite concesii.

Cele mai preferate condiții de către ruși pentru încheierea unui acord de pace sunt schimbul de prizonieri de război ruși și ucraineni – 87% (în creștere cu 6 p.p. față de august 2023) și o încetare imediată a focului între cele două părți – 60% (în creștere cu 15 p.p. față de mai 2023). Alte condiții posibile pentru încheierea unui acord de pace par mai degrabă inacceptabile: returnarea regiunilor Zaporizhzhya și Kherson și a regiunilor Luhansk și Donețk sunt preferate de doar 7% și, respectiv, 5% (în scădere cu 6 p.p. față de noiembrie 2022) dintre respondenți, doar 3% dintre respondenți sunt de acord cu aderarea Ucrainei la NATO cu condiția unui acord de pace.

METODOLOGIE
Sondajul All-Russian al Levada Center a fost realizat în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2024, utilizând un eșantion reprezentativ all-Russian al populației urbane și rurale de 1 606 persoane în vârstă de 18 ani și peste în 137 de localități și 50 de entități constitutive ale Federației Ruse. Sondajul este realizat la domiciliul respondentului prin interviu personal. Distribuția răspunsurilor este dată ca procent din numărul total. Setul de date este ponderat în funcție de sex, vârstă, nivel de educație pentru fiecare tip de localitate (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici, sate) din cadrul fiecărui district federal în mod independent, în conformitate cu datele Rosstat.

Eroarea statistică cu un eșantion de 1600 de persoane (cu o probabilitate de 0,95) nu depășește:

3,4% pentru indicatorii apropiați de 50%

2,9% pentru indicatorii apropiați de 25% / 75%

2,0% pentru indicatorii apropiați de 10% / 90%

1,5% pentru indicatorii apropiați de 5% / 95%Pentru mai multe informații privind metodologia

Imagine: Ilustrativa, sursa: Левада-Центр : Конфликт с Украиной: внимание, поддержка, отношение к различным условиям мирного соглашения в сентябре 2024 года (levada.ru)

#conflict #Ucraina #sprijin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button