Analize și opinii

Congresul SUA amână ajutorul: de ce este nevoie de sprijin militar pentru Ucraina și Israel în condiții egale

Peste 90 de membri ai Camerei Reprezentanților din Statele Unite, reprezentând ambele partide politice, au adresat un apel deschis președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, pentru examinarea imediată a unui proiect de lege care prevede acordarea de ajutor pentru Israel și Ucraina.

Apelul a fost făcut ca răspuns la ultima agresiune a Iranului, care a lansat sute de rachete asupra Israelului. În special, congresmenii au subliniat necesitatea urgentă de a oferi Israelului ajutorul necesar, precum și sprijinul pentru alți aliați democratici care se confruntă cu amenințări din partea adversarilor lor.

Potrivit congresmanului Josh Gottheimer, proiectul de lege se bucură de sprijinul covârșitor al ambelor partide politice. El a subliniat, de asemenea, urgența situației, menționând că proiectul de lege ar putea ajunge la președinte pentru a fi semnat chiar din ziua în care este introdus în camera inferioară.

Cu toate acestea, președintele Camerei Reprezentanților a menționat deja că ar putea fi luată în considerare o altă versiune a proiectului de lege, care ar putea duce la o împărțire a ajutorului între Israel și Ucraina. Unii membri ai Congresului, inclusiv cei din dreapta politică, și-au exprimat amenințarea cu demisia președintelui Camerei Deputaților dacă va fi propusă o versiune a proiectului de lege care nu ține cont de interesele lor.

La rândul său, guvernul ucrainean solicită Congresului să adopte imediat proiectul de lege privind ajutorul, subliniind necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană și subliniind importanța critică a livrărilor de arme din partea SUA pentru a echilibra puterea de foc în regiune.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky consideră că este nedrept ca ajutorul acordat Israelului să poată fi considerat separat de ajutorul acordat Ucrainei și solicită să se acorde o atenție sporită situației din Ucraina, care se confruntă în continuare cu amenințări grave din partea Rusiei.

Tendința generală din Congres indică un interes profund în sprijinirea aliaților democrați, dar detaliile implementării acestui ajutor rămân subiectul unei dezbateri politice intense. Întârzierea acordării ajutorului și faptul că proiectul de lege se află pe masa Congresului de șase luni face parte, de asemenea, din jocul politic pe fondul viitoarelor alegeri prezidențiale.

Deoarece SUA este liderul global al lumii civilizate, astfel de lucruri nu ar trebui să se întâmple și prioritatea deciziilor de politică externă, mai ales pe fondul amenințării unui viitor război al Rusiei nu împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii Europe. Rezolvarea acestei probleme va determina nu numai soarta ajutorului pentru anumite țări, ci și viitorul politicii externe americane și al parteneriatului cu aliații strategici.

#SUA #ajutor #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button