Război în Ucraina/Война в Украине

Consecințele verdictului în cazul MH-17 pentru Federația Rusă

Pe 17 noiembrie, Tribunalul Districtual de la Haga a ținut ultimul proces în cazul unui avion de pasageri Malaysian Airlines doborât de criminali ruși. Ancheta a durat mai bine de 8 ani și, în final, s-a dovedit la nivel internațional că Federația Rusă a fost implicată în decesul a 298 de persoane care se aflau la bord.

Pe 17 iulie 2014, aeronava a operat un zbor regulat MH-17 de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia). Zborând în jurul orei 16.00 deasupra teritoriului regiunii Donețk, Boeing a încetat să mai comunice. A fost doborât de armata rusă și de militanții RPD.

Rusia nu și-a recunoscut niciodată vina pentru cele întâmplate. A doua zi, posturile de televiziune rusești au concurat între ele pentru a raporta motive absolut false ale prăbușirii aviatice, dând simultan vina pe Ucraina. Unele versiuni suna pur și simplu fantastic, cum ar fi „un atentat deliberat la viața președintelui Vladimir Putin”. Atunci avionul dictatorului de la Kremlin era și el pe cer, dar cu sute de kilometri înainte de scena tragediei.

Motivul principal pentru ceea ce s-a întâmplat, pe lângă declanșarea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a fost indiferența față de conflict din partea comunității internaționale. La acel moment, spațiul aerian de deasupra acestei părți a regiunii Donețk, controlat de la începutul verii anului 2014 de criminali și colaboratori ruși, nu era închis. Lumea nu a văzut o amenințare la începutul războiului ruso-ucrainean, nu a luat partea sprijinirii Ucrainei, ci, dimpotrivă, a încurajat în mare măsură țara ocupantă cu acorduri cu gaze și petrol. În plus, multe state considerau Rusia „a doua armată a lumii” și nu doreau să intre într-un conflict politic sau economic cu ea, temându-se de o escaladare.

Rusia, chiar și după stabilirea oficială de către tribunalul de la Haga a faptului că racheta care a doborât Boeing-ul aparținea Federației Ruse, nu avea de gând să admită evident. Nici conducerea rusă, nici militanții DPR și, mai mult, criminalii de război ai Federației Ruse nu au vrut nici măcar să aducă condoleanțe rudelor cetățenilor străini decedați.

Catastrofa, care s-a soldat cu moartea străinilor, a devenit un alt semnal pentru comunitatea internațională din Rusia. Ocuparea teritoriilor ucrainene și războiul hibrid dezlănțuit au fost prima decizie a Rusiei pe calea spre distrugerea completă a sistemului de securitate globală. Zborul MH-17 trebuia să demonstreze încă din 2014 că regimul de la Kremlin este unul terorist, iar statul rus însuși sponsorizează grupuri teroriste ilegale de militanți, atât în ​​interiorul său, cât și în granițele cvasi-formațiilor LPR.

Ancheta durează de peste 8 ani. Ucraina a participat activ la implementarea sa. Avocații ucraineni au fost implicați pentru prima dată într-o anchetă de această amploare și cu mare succes. Rusia nu a accelerat în niciun fel ancheta, ci a împiedicat-o în toate modurile posibile. Acest lucru nu a trecut de ochii comisiilor internaționale și experților independenți. RF a încercat în mod repetat să falsifice datele.

Pe 17 noiembrie 2022, Curtea Internațională de Justiție a stabilit în cele din urmă că racheta care a doborât avionul malaezian aparținea Rusiei și a fost trasă din sistemul de apărare aeriană Buk, livrat anterior de invadatori în districtul Pervomaisky. Ancheta a oferit, de asemenea, toate dovezile incontestabile că, la acea vreme, acest teritoriu se afla sub controlul armatei ruse și al grupărilor teroriste sponsorizate de Rusia militant „DPR”.

Instanța de la Haga i-a găsit vinovați pe Igor Girkin, Sergey Dubinsky și Leonid Kharchenko pentru atacul unui avion Malaysia Airlines. Trei infractori au fost condamnați în lipsă la închisoare pe viață. De asemenea, instanța a dispus să plătească despăgubiri în valoare de circa 16 milioane de euro rudelor victimelor.

„Sunt vinovați de 298 de ori”, a declarat judecătorul Heinrich Steinhaus în timpul anunțării verdictului instanței.

Se poate rezuma că instanța de la Haga a confirmat oficial participarea Rusiei la războiul de pe teritoriul Ucrainei ca un fapt incontestabil din punct de vedere juridic. Minciuna despre „absența” armatei Federației Ruse pe teritoriul părții din teritoriul Ucrainei de Est ocupată de Rusia a fost infirmată oficial. În timpul anchetei, au fost prezentate dovezi ale unei încercări a Kremlinului de a interveni în anchetă și de a falsifica faptele. Rusia a ignorat oficial toate cererile comisiilor de anchetă. Cel mai important lucru care a fost dovedit public odată pentru totdeauna este că lansarea rachetei a fost deliberată.

Acum, conducerea țării agresoare nu recunoaște decizia instanței și caută din nou „dușmani externi”. Aceasta nu vorbește doar despre dezonoarea Rusiei, ci și despre gradul de decădere antimorală a acesteia ca subiect de drept internațional, ceea ce, în general, nu va fi în viitorul apropiat.

Rusia este un stat criminal, un măcelar sângeros care comite în mod deliberat sute de crime de civili în Ucraina și în alte țări. Decizia în cazul MH-17 a fost definitivă și a devenit un precedent real pe calea recunoașterii internaționale a Federației Ruse ca stat necinstite.

#cazul_MH-17 #Consecințele #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button