Statele membre ale Uniunii Europene au dat verdictul. Moldovei şi Ucrainei le-au fost deschise negocierile de aderare la UE.
Georgia a primit statutul de ţară candidată. În acelaşi timp, Bosnia şi Heţegovina este asigurată că va primi undă verde pentru aderare după ce va îndeplini mai multe condiţionalităţi ale Uniunii Europen, transmite realitatea.md.
Subiectul a fost dezbătut de liderii UE în cadrul primei zile a Consiliului European. Cele 27 de țări din cadrul comunității au reușit să ajungă la un numitor comun.
În ultimele două săptămâni, Chişinăul a depus efort diplomatic considerabil, pentru ca negocierile să fie deschise. Maia Sandu, Dorin Recean și Nicu Popescu au comunicat cu liderii țărilor europene și le-au solicitat sprijin la Consiliul European. Convorbirile s-au axat pe performațele pe care le avem în derularea reformelor și implementarea recomandările UE.
Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.
Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.
Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.
De asemenea, pe 13 decembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.
Totodată, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că indiferent de decizie care va fi luată la reuniunea din 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană.