InternaţionalPolitică

Consiliul UE a votat primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen

Consiliul Uniunii Europene a votat sâmbătă seară, 30 decembrie, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.

Consiliul Uniunii Europene a votat, în unanimitate, primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, a anunţat Comisia Europeană sâmbătă seară, transmite epochtimes-romania.com.

„Comisia salută decizia luată astăzi în unanimitate de Consiliu, de a primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime în martie 2024. Aderarea celor două ţări va stimula călătoriile, comerţul şi turismul şi va consolida şi mai mult piaţa internă. Discuţiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024. Un spaţiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât şi pe scena internaţională”, anunţă Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

„Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria şi România. Este o zi de mare mândrie pentru cetăţenii români şi bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime şi aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două ţări şi pentru spaţiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei şi României: această mare realizare a fost posibilă graţie eforturilor, angajamentului şi perseverenţei de care aţi dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spaţiul Schengen va deveni şi mai puternic, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni”, a declarat preşedinta Ursula von der Leyen.

„Această a noua extindere a spaţiului Schengen confirmă şi consolidează încrederea reciprocă şi unitatea dintre statele membre care stau la baza spaţiului Schengen şi va contribui la dezvoltarea acestui proiect esenţial. Ea va aduce mai multă putere Uniunii prin consolidarea protecţiei frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficace. Gradul de prosperitate va creşte datorită eliminării timpului pierdut la frontiere şi prin facilitarea contactelor între persoane şi întreprinderi, la fel ca şi atractivitatea Uniunii, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spaţiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se mai precizează în comunicat.

Etapele următoare

Discuţiile referitoare la stabilirea unei date pentru viitoarea eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele interne terestre vor continua în 2024 şi se estimează că o decizie în acest sens va fi luată de către Consiliu într-un interval de timp rezonabil, precizează Comisia Europeană.

„Pentru a asista Bulgaria şi România în protejarea frontierelor externe ale Uniunii, aceste ţări vor continua să primească un sprijin financiar substanţial, precum şi asistenţă Frontex. În acelaşi timp, proiectele-pilot dezvoltate de Bulgaria şi România la frontierele externe s-au dovedit a fi eficiente şi ar trebui să fie transformate într-un format mai structurat”, precizează CE.

#CE #Schengen #România #Bulgaria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button