Economie

Consultări publice referitor la aprobarea bugetului Chișinăului 2024

În Capitală au avut loc consultări publice asupra proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea bugetului municipiului Chișinău pe anul 2024”, cu participarea experților, a sectorului asociativ, activiști civici, alte părți interesate, precum și cu cetățenii din sectorul Râșcani, ieri 21 iunie.

Potrivit Primăriei, veniturile generale ale bugetului municipal pentru anul 2024 se estimează în sumă de 7,56 miliarde lei, inclusiv transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în sumă de 3,99 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 8,2 miliarde de lei, cu un sold bugetar de 644 milioane de lei, transmite sursa.

„Acest sold urmează să fie acoperit în primul rând din contul soldului de mijloace bănești acumulat la sfârșitul anului bugetar 2023. Tot aici intră și vânzarea apartamentelor către populație, procurarea cotei-părți în capitalul social al întreprinderilor municipale și societăți pe acțiuni, dar și primirea/rambursarea împrumuturilor interne și externe”, informează municipalitatea.

Șefa Direcției Generale Finanțe a precizat că transferurile de la bugetul de stat constituie 52% din tot cuantumul veniturilor bugetului Capitalei, ceea ce înseamnă că municipiul Chișinău depinde de bugetul de stat în proporție de 52%.  

Totodată, Primăria Capitalei anunță că urmează defalcări din impozitul pe venit de la persoane fizice – 33% și venituri proprii  – 12% (taxe locale, impozite pe proprietate etc.).   

„Cheltuielile bugetare 2024 au fost majorate cu 11% față de anul 2023 și anume cu 850 milioane lei. Cea mai mare pondere de cheltuieli o constituie domeniul educației -3,9 miliarde, urmate de servicii în domeniul economiei, gospodăria de locuințe și cea de servicii locativ-comunale, cultură, sport și tineret”, scrie municipalitatea într-un comunicat.

Conform aceluiași comunicat, propunerile venite din partea participanților la dezbateri vor fi analizate și sistematizate, iar dacă se vor dovedi a fi relevante și fezabile vor fi integrate în proiectul final.

De menționat că proiectul de buget municipal Chișinău a fost prezentat de către viceprimarul Olga Ursu și Olesea Pșenițchi, șefa Direcției Generale Finanțe.

#Consultări_publice #Chișinău

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button