Pe 19 mai, președintele SUA, Donald Trump, a purtat mai multe convorbiri telefonice dedicate unei încetări rapide a focului în Ucraina. Discuția cu Vladimir Putin a durat două ore și s-a concentrat pe încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pe restabilirea relațiilor comerciale dintre SUA și Federația Rusă. La final, ambii președinți au declarat că dialogul a fost substanțial și extrem de reușit.
Primul care a făcut un rezumat al conversației a fost dictatorul rus, care a subliniat principalele subiecte discutate cu Trump. S-a vorbit despre eliminarea „cauzelor profunde” ale războiului dintre Rusia și Ucraina, disponibilitatea Federației Ruse de a lucra la un viitor acord de pace și încetarea focului, precum și despre necesitatea găsirii unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți. Putin consideră că discuția a fost productivă, iar reluarea negocierilor directe cu Ucraina — calea corectă.
Liderul rus a insistat din nou asupra așa-numitelor cauze profunde ale războiului, folosite de propaganda rusă pentru a justifica agresiunea asupra Ucrainei. Prin „cauze profunde” se înțelege refuzul total al Ucrainei de a adera la NATO, demilitarizarea și „denazificarea” țării, precum și întoarcerea „teritoriilor istorice rusești”.
De-a lungul întregului război ruso-ucrainean, Federația Rusă nu a făcut niciodată concesii, manipulând doar bunele intenții. La fel și acum, Moscova declară că este pregătită să oprească focul, în timp ce bombardează zilnic orașele ucrainene și înaintează activ pe front. Cuvintele și acțiunile Rusiei nu corespund, însă Donald Trump are încredere în declarațiile lui Putin și își exprimă convingerea că Rusia și Ucraina sunt aproape de un armistițiu și chiar de încheierea războiului.
În afară de cuvinte, nu există dovezi reale ale încheierii războiului în viitorul apropiat. Se știe că, în timpul discuției, liderul american i-a transmis lui Putin un semnal clar: este interesat de reluarea comerțului cu Federația Rusă și nu de aplicarea sancțiunilor deja pregătite în Senat. Decizia lui Trump și relațiile sale cordiale cu Putin arată că președintele SUA nu este pregătit pentru o presiune reală asupra Rusiei, așa cum este Occidentul. Trump continuă să creadă în cuvintele liderului rus, nu în faptele acestuia.
Yuri Ușakov, consilierul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuția dintre cei doi lideri a fost foarte caldă, s-au adresat unul altuia pe nume, ca niște vechi prieteni, și au promis că vor rămâne în contact oricând va fi nevoie.
În încheiere, Trump a adăugat că Rusia are un potențial nelimitat și poate oferi un număr enorm de locuri de muncă. SUA este pregătită să desfășoare comerț la scară largă cu Rusia, dar doar după o încetare completă a focului în Ucraina.
În opinia lui Trump, acest lucru ar trebui să se întâmple foarte curând, întrucât negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina vor începe „imediat”, despre care au fost deja informați mai mulți lideri mondiali, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu care Trump a vorbit de două ori la telefon în acea zi.
Așa cum arată experiența, încercările de a rezolva războiul cu Rusia pe cale diplomatică nu au dus niciodată la rezultate pozitive. Diplomația s-a lovit întotdeauna de cruzimea și viclenia rusească, pe care Kremlinul a încercat să le ascundă în spatele unor declarații zgomotoase. Tradițional, Federația Rusă înaintează și acum condiții extrem de nerealiste Ucrainei, ceea ce blochează negocierile și oferă Moscovei timp suplimentar pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă și noi bombardamente.
Cu toate acestea, Donald Trump continuă să închidă ochii la crimele lui Vladimir Putin, comunicând cu el ca un prieten de încredere. O astfel de atitudine a liderului american oferă Rusiei un avantaj semnificativ în război, iar perspectiva reluării comerțului creează riscul ca sancțiunile impuse țării agresoare să își piardă eficiența, permițându-i acesteia să investească și mai mult în complexul militar-industrial.
Pentru Ucraina și comunitatea europeană, legătura strânsă dintre Trump și Putin este un semnal alarmant, care poate prelungi și mai mult războiul și poate întări Rusia. Moscova este puțin probabil să facă concesii, astfel că multe vor depinde de presiunea pe care Occidentul o va exercita asupra Federației Ruse în viitorul apropiat.
Imagine: Donald Trump și Vladimir Putin, sursa