Pe 27 decembrie, chiar în fața Ambasadei Ucrainei a avut loc o acțiune de protest mai puțin obișnuită. Deghizați în măștile cu chipul lui Dali, protestatarii s-au „înarmat” cu placate în limba rusă și cu lozinci deloc noi pentru spațiile mass-media. În acest articol descriem mai detaliat principalele aspecte pe care trebuie să le cunoașteți despre această acțiune de protest.
Declarația semnată recentă de către Maia Sandu și aderarea la trio asociat
Conform organizatorilor acțiunii de protest, scopul acțiunii este de a protesta, inclusiv, împotriva poziției Republicii Moldova și aderării recente la acel trio asociat. Pare destul de paradoxal: prima dată în ultimele decenii Republica Moldova a ocupat o anumită poziție, și nu cea mai radicală – care ar fi motivul protestului? Da, poziția actuală a Republicii Moldova nu corelează cu cea a Federației Ruse, sau, cel puțin, cu cea care ar fi convenabilă Kremlinului. Dar s-ar echivala acest lucru cu ceva greșit? Cu siguranță că nu.
În context normal, atunci când o țară manifestă o poziție de solidaritate cu o altă țară agresată sau presată, o asemenea poziție este privită mai mult ca una nobilă. Până la urmă, backgroundul istoric și cel de cooperare care ne leagă cu Federația Rusă nu ar trebui să dicteze și anumite acțiuni din prezent. Plus la aceasta, precum am menționat și mai sus, aderarea la trio asociat prin semnarea recentă a declarației nu reprezintă nicidecum o acțiune radicală și generatoare de anumite consecințe imediate și grave. Republica Moldova doar și-a conturat poziția pe arena geopolitică – un lucru important pentru o țară care se respectă.
Bannere în limba rusă cu lozinci similare cu cele promovate în mass-media din Rusia
Este destul de complicat să crezi în lipsa implicării și influenței anumitor forțe pro-ruse în cadrul acestei acțiuni de protest, reieșind din simplul fapt că toate bannerele au fost realizate în limba rusă. Plus la aceasta, s-au regăsit acolo lozinci și formulări promovate în Rusia și Ucraina de către instituțiile mass-media federale care aparțin Kremlinului. Cel puțin formularea „glorificarea naziștilor Ucrainei” cu siguranță s-a regăsit nu doar odată în campaniile informaționale anti-ucrainene, la fel ca și renumita sintagma despre „teroriștii ucraineni”.
Protestatari cu adevărat îngrijorați de soarta problemei transnistrene?
Conform protestatarilor, aceștia nu-și doresc „dezghețarea conflictului transnistrean”. O asemenea formulare are, cel puțin, 2 părți a monedei. Una dintre părți este cea „nobilă” pentru cei care au protestat – cea care ar reduce riscul unui nou conflict armat dintre Republica Moldova și Transnistria. Cealaltă parte, însă, este una mai puțin nobilă, dar mai mult convenabilă – cea care presupune că, fără „dezghețarea conflictului” nu există nici o șansă de soluționare a acestuia. Până la urmă, conflictul poate fi soluționat, cu siguranță, fără recurgerea la acțiuni militare. Totodată, un asemenea scenariu nu este unul convenabil pentru Federația Rusă. Momentan, Transnistria reprezintă un teritoriu ocupat de către ruși, un teritoriu cu o însemnătate strategică importantă pentru Kremlin.
Pe lângă potențialul strategic, Transnistria reprezintă și un obiect de interes comercial și economic pentru Federația Rusă. Acesta continuă a fi un teritoriu dominat de o economie „neagră”, o economie dominată de renumita mafie Sheriff și de o abordare orientată spre acumularea datoriilor, iar ulterior, transferul acestor datorii pe contul Republicii Moldova.
Acestea sunt principalele motive care au determinat protestatarii să abordeze conflictul transnistrean într-un asemenea mod. „Înghețarea” acestui conflict reprezintă doar o modalitate de conservare a problemei, dar, reieșind din faptul că Republica Moldova își propune rezolvarea problemei transnistrene, este nevoie de o altă soluție, o soluție comodă și eficientă anume pentru Republica Moldova.
Traian Albu