Analize și opiniiInternaţional

Criza georgiană: intensificarea protestelor împotriva cursului pro-rus al țării

Centrul nemulțumirii publice din Tbilisi se desfășoară în principala arena a teatrului politic al Georgiei. Protestele provocate de adoptarea de către Parlamentul țării la 1 mai a proiectului de lege „Cu privire la transparența influenței externe” au devenit un adevărat test pentru guvernul și societatea georgiană.

Din păcate, ceea ce se întâmplă amintește foarte mult de modul în care guvernul pro-rus din Ucraina, condus de fostul președinte Ianukovici, a încercat să priveze Ucraina de un viitor pro-european, să instaureze o dictatură și să priveze locuitorii de dreptul de vot.

Ucraina și Georgia au o relație specială și strânsă, plină de respect și sprijin reciproc. Dragostea pentru democrație, respectul pentru drepturile omului și un curs spre integrarea europeană sunt cele care unesc aceste două țări, care au suferit și ea de pe urma agresiunii militare a Kremlinului.

Există speranță că autoritățile georgiene vor avea suficientă înțelepciune și prudență pentru a rezolva această criză în mod pașnic. Cu toate acestea, odată cu creșterea numărului de deținuți și a nivelului de violență împotriva protestatarilor de către forțele de securitate, această speranță devine mai slabă. Societatea civilă încă încearcă să aibă încredere că liderii politici georgieni vor fi gânditori de viitor și vor ține cont de comentariile făcute de Uniunea Europeană, Statele Unite, diplomații georgieni și o parte semnificativă a societății civile.

Ucraina a respectat întotdeauna independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și cursul său european. Integrarea cu Occidentul este un pas important pentru ambele țări, deoarece va contribui la evitarea amenințării reprezentate de influența politică rusă, care oferă doar pierderea democrației și a independenței.

Protestele de la Tbilisi sunt un semnal important pentru guvern și comunitatea internațională. Georgia are dreptul la libertatea de exprimare a opiniilor. Sperăm că autoritățile vor asculta vocea cetățenilor și vor fi pregătite pentru dialog.

Protestele de la Tbilisi sunt un test al democrației în Georgia, dar sunt și o oportunitate de a consolida instituțiile democratice și societatea civilă. Credem că Georgia poate alege o soluție pașnică a acestei crize și să-și continue drumul către democrație și prosperitate.

Ucraina sprijină Georgia pe această cale și promite să rămână partenerul său de încredere în orice situație.

#Ucraina #Georgia #proteste #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button