Analize și opinii

Cum conducerea SUA își „construiește”  prognozele geopolitice?

În ultima perioadă conducerea Statelor Unite tot mai des se manifestă pe arena geopolitică prin prognoze și afirmații destul de serioase, cu un impact potențial major. Aici ne putem aminti și despre ultima prognoză făcută de către SUA referitor la ziua în care ar trebui să se desfășoare presupusa invazie rusească în Ucraina. 

Tensiunea politică actuală se manifestă, în special, în spațiul informațional. În acest context este important să înțelegem că serviciile de informații militare contemporane colectează și prelucrează informația în baza unor algoritmi predefiniți, iar fiecare anunț, indiferent de țara care îl face, reprezintă rezultatul analizei unui șir de aspecte prestabilite. Serviciul de informații SUA, de exemplu, analizează atât informația de ordin politic, cât și informația de ordin militar (din surse publice și secrete). În acest articol descriem subiectul respectiv într-un mod mai amănunțit. 

Indicatorii politici – premise pentru declanșarea unui război

Atunci când vorbim despre prognoze, înțelegerea faptului că nu există garanții privind veridicitatea acestora este primordială. Până la urmă, chiar și în politică, deși lucrurile par a fi evident și logice, deseori situațiile iau o întorsătură imprevizibilă. 

SUA analizează indicatorii politici reieșind din faptul că, până la urmă, istoria a demonstrat clar: fiecare război a avut la baza declanșării sale o serie de indicatori politici. În cazul Ucrainei, indicatorii politici par a fi destul de critici – agresiunea rusească a atins noi limite de tensiune. Federația Rusă nu își poate permite întărirea relațiilor NATO-Ucraina și UE-Ucraina. 

În acest context, SUA are deja toate motivele de a bate alarma reieșind chiar din indicatorii politici, fără a analiza celelalte aspecte. În același timp, pe lângă indicatorii politici, SUA mai analizează și indicatorii militari, despre care discutăm în continuare. 

Indicatorii politici rămân a fi doar „premis” în cazul lipsei unor acțiuni concrete

Cât de tensionate nu ar părea relațiile politice dintre 2 sau mai multe țări, important este să înțelegem că, până când una dintre părțile implicate nu începe să acționeze, nu se poate vorbi despre atingerea limitei de tensiune. Prin „acțiuni” nu ne referim la o invazie propriu-zisă, de exemplu, ci la acțiuni precum desfășurarea exercițiilor militare și mobilizarea forțelor militare. 

Pe partea de exerciții militare, lucrurile devenise evidente chiar și în cazul în care am analiza sursele deschise – cele publice. Rusia și Belarus au anunțat desfășurarea în comun a exercițiilor militare de amploare denumite „Determinarea aliaților”. Plus aceasta, la sfârșitul anului 2021 deja se știa despre concentrarea militarilor ruși la hotarele cu Ucraina. 

Plus la aceasta, în ultimele săptămâni, Federația Rusă nu a făcut decât să crească presiunea militară, ceea ce, la fel, nu a trecut fără a fi observat de către societatea mondială și SUA inclusiv. 

Prin analiza aspectelor descrise mai sus, SUA reușește să facă prognoze. Chiar dacă o parte din acestea eșuează, acest lucru nu anulează impactul pe care îl au declarațiile făcute în presa mondială. În acest context, ar fi bine ca și Ucraina să preia acest exemplu – să devină mai activă la capitolul prelucrării și răspândirii informațiilor actualizate în rândul cetățenilor. În așa mod se va reuși echilibrarea balanței informaționale și se vor evita situațiile de panică neîntemeiată. 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button