Analize și opinii

Timpul trece, nu și amenințările nucleare ale Rusiei

A devenit o tradiție pentru Rusia să intimideze întreaga lume cu arme nucleare atunci când nu există nicio cale de ieșire din situația actuală. Iar vinovatul pentru ceea ce Rusia se confruntă astăzi nu este nimeni altul decât însăși conducerea militară și politică rusă. Astfel de amenințări au fost folosite de URSS la un moment dat, iar Coreea de Nord încă mai face lansări „demonstrative” de rachete pentru a intimida țările vecine. Acesta este un semn clasic al unui stat slab și al unei armate ineficiente.

Retragerea Rusiei din așa-numitul „tratat nuclear” cu SUA înseamnă doar că Putin se află acum într-un impas total. Toate poveștile și „liturghiile” sale de ore întregi despre „Occidentul colectiv înfricoșător” și „amenințarea NATO” capătă acum o formă reală și tangibilă pentru prima dată din 1991 încoace.

Desigur, nimeni nu va invada Rusia, dar izolarea internațională și sprijinul global pentru Ucraina reprezintă o amenințare serioasă pentru regimul guvernamental terorist existent în Rusia. Există o sintagmă în rusia pentru „doom-and-gloom”, care este exact ceea ce a făcut dictatorul de la Kremlin, iar acum el însuși nu știe cum să iasă din această situație.

Propagandiștii, aruncând amenințări nucleare pe toate canalele de televiziune rusești, uită ușor că Rusia nu este singurul stat nuclear din lume. Armele de distrugere în masă reprezintă o amenințare serioasă pentru întreaga omenire, motiv pentru care încă din secolul trecut a fost creată o anumită strategie de răspuns la un atac nuclear al unei țări care deține astfel de arme.

În cazul lansării unei rachete cu armament nuclear împotriva unui stat care deține aceeași armă, situația este gravă pentru atacator, deoarece răspunsul ar fi imediat. Un atac nuclear împotriva unei țări care nu are în arsenal astfel de arme ar putea declanșa o ripostă colectivă a statelor înarmate nuclear împotriva primului care a lovit. Astfel, Rusia se află oricum într-o poziție perdantă. De aceea, astfel de amenințări sugerează că Kremlinului nu-i pasă deloc de soarta propriilor cetățeni.

În ipoteza unei „lovituri nucleare” împotriva Statelor Unite, trebuie amintit că statele au adoptat o doctrină de tip „Fast Global Strike” (măsuri preventive). Conform acestei doctrine, 80% din potențialul nuclear al Rusiei ar putea fi neutralizat prin lovituri în patru puncte critice: Gadzhievo în regiunea Murmansk, Vilyuchinsk în Kamchatka, un aerodrom de lângă Engels în regiunea Saratov și o bază de bombardiere din Ukrainka în regiunea Amur.

Complexele mobile Topol sau Yars pot fi distruse cu ușurință datorită armamentului american de precizie ghidat. În același timp, este foarte important de menționat că nici Statele Unite și nici aliații săi nu ar suferi daune în urma unui astfel de răspuns.

De asemenea, trebuie reamintit faptul că, în prezent, Rusia însăși nu este protejată împotriva unui atac nuclear și nici măcar împotriva unui atac rudimentar cu drone. Iar SUA, precum și alte țări NATO, nu numai că dispun de o apărare aeriană eficientă, dar se află într-o poziție mult mai puternică și mai bună pentru a răspunde la orice „decizie” luată de Kremlin.

Folosirea armelor nucleare pentru Rusia ar însemna o distrugere completă și totală. Acest adevăr nu este explicat rușilor obișnuiți de către propagandiștii Kremlinului. De asemenea, merită să ținem cont de poziția Chinei, care nu intenționează să sprijine ipoteticele „lovituri nucleare” ale Rusiei, deoarece guvernul chinez înțelege în mod adecvat toate riscurile.

Nimănui nu-i este frică de Rusia astăzi, nici pe hârtie, nici pe linia frontului. Teza că „nu avem nevoie de o lume fără Rusia”, susținută de unii criminali ruși deosebit de „ideologici” aflați la putere, își pierde orice semnificație, deoarece existența statului rus în viitor este deja pusă sub semnul întrebării. Amenințările nucleare sunt o expresie a slăbiciunii și a disperării. Rusia se află deja într-un impas și depinde de ea să decidă cât va mai rezista ca stat: zece ani, cinci sau câteva săptămâni.

#Rusia #nuclear #propagandă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button