Război în Ucraina

Cum sunt atrași la înrolare locuitorii din Crimeea: Câți bani li se promit

În timp ce Putin a participat la slujbă, soldații ucraineni au petrecut sărbătoarea Învierii în tranșeele și fortificațiile din estul țării, pentru al doilea an la rând.

Rușii au bombardat în cursul nopții mai multe orașe ucrainene, iar în Zaporojie au lovit chiar o biserică. Doi oameni au fost uciși, transmite Protv.ro.

Rușii n-au întrerupt bombardamentele nici măcar în noaptea de Înviere. Trupele Moscovei au lovit regiunile Sumî, Chernihiv, Donețk, Nikolaev. În Zaporojie, un proiectil a căzut pe o biserică şi a ucis doi credincioşi. Şi în Nikolaev, o bombă rusească a spulberat doi adolescenţi.

Nu mulţi ucraineni şi-au făcut însă curaj să meargă la liturghia de Paşti, nici măcar în Catedrala Sfântul Mihail din Kiev. Dar câteva zeci de femei tot au adus coşurile cu bucate să le binecuvânteze preotul.

Tetiana Voloshyna: „Ne rugăm pentru soldaţii noştri, care ne apără şi fac posibil să ţinem sărbătoarea. Şi ne rugăm pentru victorie, pace şi viaţă!”

Pe frontul din est, soldaţii n-au avut niciun strop de răgaz, nici în aceste zile sacre pentru ortodocşi. I-a vizitat generalul Naiev, comandantul forţelor armate ucrainene, care le-a împărţit câte o bucată de cozonac şi ouă roşii.

Lt. General Serhiy Nayev, comandantul forțelor unite ale forțelor armate ucrainene: „Indiferent de planuri şi strategii, fără soldaţi, fără fiecare combatant în parte, nu poate fi atins niciun obiectiv.”

Luptele pentru centrul oraşului Bahmut sunt extraordinar de sângeroase.

Flancurile ruşilor au fost întărite cu unități speciale ale armatei, care susțin asalturile grupării mercenare Wagner.

De cealaltă parte, ucrainenii au fortificat zonele pe care încă le mai controlează și care oferă o protecție mai bună, pentru că sunt la înălțime față de restul orașului.”

„În cursul asaltului, misiunea mea este să nu permit inamicului să ne distrugă vehiculul. Ca să salvez viaţa echipajului”, spune conducătorul unui vehicul militar.

Oleksandr Motornyi, corespondent de presă: „Sunt situaţii când nu apuci să alegi poziţia de tragere. O faci de unde poţi.”

Pe de altă parte, şeful mercenarilor Wagner tocmai a propus drept „soluție ideală” ca Rusia să înceteze faza activă a „operațiunii militare speciale” și să se „înfigă ferm” în teritoriile ucrainene deja ocupate. Analiștii americani cred că Prigojin pregătește terenul informațional pentru a exploata un eșec militar rusesc, în cazul în care contraofensiva ucraineană va avea succes. Între timp însă, în Crimeea au reapărut centre mobile în oraşe pentru înrolarea voluntarilor cu vârste între 18 şi 60 de ani. Se împart fluturaşi, curioşii au posibilitatea să ‘încerce’ armele şi au ocazia să pună întrebări.

„O plată de 195.000 de ruble (2.400 de dolari) la ordinul preşedintelui (Putin), ştii asta, nu? Citeşte aici! Şi încă 200.000 de ruble de la guvernatorul rus al Crimeei, Aksionov”, primesc explicații voluntarii.

– Nu te trimite nimeni pe front imediat ce semnezi contractul.

– Înţeleg…

– Eşti instruit şi de abia apoi ajungi pe front.

Cei mai mulţi dintre cei care se opresc la standuri recită papagaliceşte tezele Kremlinului.

Denis Zharobovich, localnic: „Trăim vremuri grele. Avem mulţi duşmani, trebuie să ne apărăm de ei.”

Sunt însă şi unii care se codesc.

„Am venit să aflu termenii contractului, să văd ce se… caută. Trebuie să afli ce se întâmplă cu familia ta după ce pleci. Şi până acum n-am primit răspunsuri”, spune Aleksey.

#înrolare #Crimeea #locuitorii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button