Război în Ucraina

Cum vrea Rusia să îngreuneze evitarea mobilizării de către bărbații ruși, după problemele de anul trecut

După ce unii ruși au încercat să ardă registrele birourilor de recrutare și fuga din toamnă a zeci de mii de bărbați din calea mobilizării, Rusia vrea acum să trimită ordinele de chemare a rezerviștilor pe mail, potrivit sursei.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat marți în unanimitate introducerea ordinului electronic de chemare al rezerviștilor la mobilizare pentru prima dată în istoria țării, deoarece Moscova încearcă să îngreuneze evitarea mobilizării.

Unii parlamentari s-au plâns că schimbările au fost făcute în grabă, fără să le acorde suficient timp pentru a le examina cu atenție.

Mișcarea face parte dintr-un efort al Moscovei de a perfecționa un sistem pe care l-a folosit pentru a-și consolida forțele militare în Ucraina, deși oficialii guvernamentali spun că în prezent nu există planuri de a obliga mai mulți oameni să lupte în Ucraina.

Rusia spune că a mobilizat puțin peste 300.000 de oameni anul trecut pentru a o ajuta în ceea ce numește „operațiune militară specială”, dar acum se concentrează pe încercarea de a recruta soldați voluntari profesioniști printr-o campanie publicitară.

„Trebuie să perfecţionăm şi să modernizăm sistemul de convocare militară”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă, în care a amintit, de asemenea, de „problemele” experimentate anul trecut cu campania de mobilizare.

Decizia inițială de a introduce mobilizarea pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial a determinat zeci de mii de bărbați în vârstă de recrutare să fugă în străinătate, în timp ce unele proteste au izbucnit – și au fost rapid înăbușite – în mai multe orașe rusești.

Peskov spune că nu va fi o a doua mobilizare

Peskov a respins sugestiile potrivit cărora planurile de digitalizare ar putea declanșa un nou val de panică și emigrare în rândul tinerilor ruși dornici să evite să fie nevoiți să lupte în Ucraina.

„(Acest plan) nu are legătură cu mobilizarea”, a spus el, repetând asigurările date anterior că nu există planuri pentru un al doilea val de mobilizare.

Cum va funcționa noul sistem electronic de recrutare

În sistemul actual, bărbaților vizați de recrutorii militari li se acordă citații pe hârtie la adresele lor înregistrate.

Recrutorii s-au chinuit uneori să livreze documentele și să știe dacă au adresa corectă.

Conform noilor propuneri, somația ar fi trimisă electronic către contul personal al unui potențial mobilizat de pe portalul guvernamental principal. Acestea vor fi considerate livrate imediat ce au fost trimise electronic.

Odată primită somația electronică, conform legislației, cetățenilor care nu se prezintă la biroul de înrolare militară li se va interzice automat deplasarea în străinătate.

„Somația este considerată primită din momentul în care este introdusă în contul personal al unei persoane pasibile de serviciul militar”, a declarat Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a parlamentului rus.

Kremlinul s-a angajat anul trecut să repare „greșelile” în campania sa inițială de mobilizare, în care bărbați care nu erau eligibili pentru mobilizare din cauza vârstei sau a afecțiunilor medicale au fost chemați să lupte în Ucraina.

#Rusia #mobilizare #ordine_de_chemare #forma_electronică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button