Societate

Cutremur de 7,8 grade în Turcia: Aproape 200 de morți și sute de răniți

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 42 de replici.

Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Aproape 200 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar alte sute au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare, transmite Digi24.ro.

Cel puțin 111 persoane au murit și alte 516 au fost rănite în Siria, după cutremurul puternic care a lovit sudul Turciei, a transmis televiziunea de stat siriană, citând Ministerul Sănătății.

Decesele au fost raportate în regiunile Alep, Latakia, Hama și Tartus, scrie CNN. 

SUA, pregătite să ajute Turcia

Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de dezastrele provocate de puternicul cutremur, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Președintele american Joe Biden a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze și să stabilească modul în care SUA pot ajuta.

Erdogan: „Vom trece împreună peste acest dezastru”  

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter, în care s-a adresat tuturor cetățenilor afectați.

„Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a spus el, citat de BBC.

Erdogan a declarat că echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat în zonele afectate de cutremur, iar alte unități erau în alertă.

Cel puțin 76 de persoane au murit și peste 440 au fost rănite în Turcia , potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor din țară.

Turcia cere ajutor comunității internaționale după cutremur

Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia a cerut ajutor comunității internaționale, după ce sudul țării a fost lovit de cutremurul devastator. 

AFAD a transmis într-un comunicat de presă că are nevoie de ajutor internațional „pentru căutări și salvare”.

Crucea Roșie din Turcia trimite rezerve suplimentare de sânge în zonele afectate și cere ajutor oamenilor să doneze sânge.

42 de replici

Cutremurul devastator a fost urmat de 42 de replici în decurs de două ore, a transmis Ministerul pentru gestionarea dezastrelor interne și a situațiilor de urgență din Turcia.

“Începând cu ora 6:30, s-au înregistrat în total de 42 de replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,6”, potrivit sursei citate de The Guardian.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. În 1999, peste 17.000 de oameni au murit după ce un cutremur puternic a zguduit nord-vestul țării.

#Cutremur #Turcia #victime

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button