Începând de astăzi, în 11 localități din Republica Moldova se va desfășura Recensământul de Probă al populației și locuințelor (RPL). În premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de colectare a datelor, transmite sursa.
Recensământul de Probă, care va dura până pe 10 octombrie 2023, reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024, care se va desfășura cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).
Obiectul recenzării îl constituie:
– PERSOANELE cu reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv cele aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni (la muncă, la studii și în alte scopuri);
– CLĂDIRILE de locuit (ocupate sau neocupate) sau cele cu altă destinație dacă există cel puțin o locuință în acestea;
– LOCUINȚELE situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă (28 august 2023).
La recensământul de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.
Recensământul va furniza date statistice importante pentru elaborarea politicilor publice eficiente, proiectelor de dezvoltare în domeniile social, demografic, economic, la nivel național și local, iar Republica Moldova se va încadra în runda mondială a recensămintelor populației și locuințelor (desfășurată o dată la zece ani), aplicând Recomandările Organizației Națiunilor Unite, ale Conferinței statisticienilor europeni și ale Uniunii Europene în domeniu.
Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, Biroul Național de Statistică a angajat circa 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar de recensământ. Recenzorii vor purta chipiuri și tricouri cu însemnele recensământului, vor avea la ei legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului în care vor înregistra răspunsurile oferite de persoanele recenzate la chestionarele de recensământ.
Valoarea totală a proiectului este de 2,075 de milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția UNFPA.
Datele oferite la recensământ de către persoanele recenzate vor fi strict confidențiale și protejate. Acestea se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea rezultatelor recensământului, fără a fi posibilă identificarea datelor personale. Conform legii, participarea la recensământ a persoanelor este obligatorie.
Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.