Deși responsabilul de „relații externe” al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, se află în căutare în Ucraina, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, s-a întâlnit cu o delegație din care a făcut parte acesta. Într-un interviu pentru NM, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, a explicat că Păun Rohovei a avut o întâlnire convenită cu Chișinăul cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, nu Ignatiev. Potrivit lui Kuleba, Vitalii Ignatiev a fost prezent în calitate de reprezentant pe subiecte politice.
„Ucraina a fost și rămâne un participant activ în procesul de reglementare transnistreană. Ca și ceilalți participanți, reprezentantul Ucrainei poartă consultări atât cu reprezentanții acestui proces, cu excepția țării agresoare Rusia, cât și cu părțile implicate în conflict – Chișinău și Tiraspol. Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE-ului Ucrainei, Păun Rohovei, în cadrul funcțiilor sale, a avut întrevederi convenite cu Chișinăul nu cu Vitalii Ignatiev, ci cu liderul de facto al regiunii transnistrene a Republicii Moldova, Vadim Krasnoselski, la care Vitalii Ignatiev a fost prezent în calitate de reprezentant pe chestiuni politice în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, parte la procesul de negocieri cu Chișinăul. Astfel de reuniuni, în coordonare strânsă cu partea moldovenească, au fost și vor continua să fie organizate”, a declarat Dmytro Kuleba.
Vitalii Ignatiev este suspectat de încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei, care implică „apeluri publice la schimbarea granițelor” țării, precum și de „desfășurarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor (Federația Rusă – n. r.)”. La începutul anului curent, Vitalii Ignatiev a fost citat la sediul sediul Serviciului de Securitate al Ucrainei din Vinnița pentru a-i fi prezentată notificarea scrisă despre suspiciunile în privința sa. Acesta nu s-a prezentat, iar din data de 31 ianuarie se află în căutare în Ucraina.
În pofida acestor lucruri, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, a avut o întrevedere cu Vadim Krasnoselski, la care a fost prezent și Ignatiev. Întâlnirea a avut loc pe 19 februarie.
Precizăm că Republica Moldova are o lege privind asistența juridică internațională. Potrivit ei, Moldova poate oferi asistență juridică unui alt stat, la solicitare. Asistența juridică implică, printre altele, înmânarea actelor de procesuale și extrădarea (arestul și transferul de către un stat altuia al persoanelor suspectate sau învinuite de comiterea unei infracțiuni sau al persoanelor deja condamnate de organele judiciare ale unui alt stat).
Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că autoritățile din țara noastră „nu au primit o înștiințare oficială” de la omologii din Ucraina despre suspiciunile de comitere a infracțiunilor în privința lui Vitalii Ignatiev.