Rusia încearcă să-și sporească influența asupra Kazahstanului furnizând serviciile sale pentru construcția de centrale nucleare. Totul pentru a crește dependența energetică a țării de Federația Rusă. Profesorul estonian de drept internațional, Evgen Tsybulenko, consideră că a avea încredere într-o țară care efectuează șantaj nuclear și terorism este o afacere destul de dubioasă și chiar periculoasă.
Noi realități nucleare
Kazahstanul urmărește o politică externă complementară față de Rusia, iar toate acțiunile sunt încă întreprinse ținând cont de poziția Moscovei. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece Rusia este primul partener comercial al Kazahstanului, cu o cifră de afaceri de aproximativ 20 de miliarde de dolari pe an, spune Yevgen Tsybulenko. „Kazahstanul nu are altă opțiune decât să mențină relații stabile și prietenoase cu Rusia. Cu toate acestea, a avea încredere într-o țară care efectuează șantaj nuclear și terorism este o afacere destul de dubioasă și chiar periculoasă.
Vorbim despre sechestrarea de către Rusia a centralei nucleare Zaporizhzhya din Ucraina.
Este pentru prima dată în istorie când are loc un război pe teritoriul unei centrale nucleare și pentru prima dată când există un precedent pentru terorismul nuclear.
Potrivit profesorului, în ciuda sistemelor puternice de protecție împotriva accidentelor, centralele nucleare sunt un obiect de pericol sporit chiar și pe timp de pace. Astfel de obiecte nu sunt concepute pentru desfășurarea ostilităților și nu ar trebui atacate în conformitate cu normele dreptului internațional.
În ultimele săptămâni, centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată în mod repetat, stârnind temeri de o catastrofă nucleară. Și pe 25 august 2022, pentru prima dată în istorie, a fost deconectat de la curent. Prin urmare, cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare este contraproductivă, deoarece pe teritoriul Ucrainei, care este prietenos cu Kazahstanul, Federația Rusă își permite să riște viața a milioane de oameni pentru a-și realiza propriile planuri criminale. Permiteți-mi să vă reamintesc că zilele trecute, 42 de țări au cerut Rusiei să-și retragă trupele din ZNPP și să returneze stația sub controlul specialiștilor ucraineni, spune expertul.
Sancțiuni și riscuri
Evgen Tsybulenko consideră că nu va fi posibilă construirea de relații pe termen lung și reciproc avantajoase cu Rusia, deoarece Federația Rusă nu poate fi un garant al obligațiilor contractuale, din cauza sancțiunilor internaționale impuse acesteia referitoare la sectoarele financiar, energetic, transport, tehnologie , precum și la politica de vize.
„Prin urmare, „buncărul lui Putin se va prăbuși în continuare”, așa cum a spus jurnalistul finlandez Matti Posio despre războiul din Ucraina și declinul din Rusia. El a mai spus că era comerțului cu Federația Rusă s-a încheiat în sfârșit.
Compania finlandeză Fennovoima a anunțat că a reziliat contractul cu Rosatom pentru construcția centralei nucleare Hanhikivi-1, profesorul Tsybulenko citează ca exemplu situația cu înrăutățirea relațiilor economice dintre Rusia și Finlanda. Un astfel de mesaj a apărut pe site-ul companiei la începutul lunii mai 2022. Contractul de construcție a stației a fost semnat în 2013. Stația în sine urma să fie construită în zona Pyhäeki.
Odată cu contractul de construcție a centralei nucleare, a fost semnat cu TVEL un contract de combustibil pe 10 ani pentru viitoarea centrală în valoare de 450 de milioane de euro. În decizia sa, Fennovoima se referă la faptul că în ultimii ani au existat întârzieri semnificative în implementarea proiectului, iar invazia militară rusă a Ucrainei a crescut riscurile și a lipsit Federația Rusă de atractivitatea investițională nu numai în Europa, ci și aproape peste tot în lume.
Fennovoima intenționează să recupereze 2 miliarde de euro în penalități de la Rosatom din cauza unui proiect eșuat
Potrivit lui Yevgen Tsybulenko, riscurile reputaționale ale Kazahstanului pot crește în timp, ceea ce va crea amenințări suplimentare la adresa elitei politice și de afaceri din Kazahstan din punctul de vedere al includerii unora dintre reprezentanții săi în listele de sancțiuni occidentale.
Rusia, sub sancțiunile actuale, nu este capabilă să construiască ceva, deoarece o mulțime de echipamente și dispozitive auxiliare se află sub sancțiuni. O parte semnificativă a componentelor centralelor nucleare rusești este furnizată din străinătate, ceea ce, sub sancțiunile occidentale, poate perturba în orice moment lanțul de aprovizionare.
Și, în sfârșit, clientul, adică Kazahstanul, va trebui să aibă de-a face cu băncile rusești care deservesc Rosatom, ceea ce este, de asemenea, foarte dificil în condițiile sancțiunilor. Prin urmare, cooperarea cu Rusia este în prezent plină de sancțiuni.
Prin achiziționarea reactorului, Kazahstanul cumpără întreaga tehnologie a combustibilului și, deoarece nu are tehnologia de producere a combustibilului, ci doar o mică secțiune din acest lanț, desigur, va fi legată de furnizorul de combustibil.
În cazul unui furnizor rus, Kazahstanul va fi legat tocmai de Rosatom, de tehnologia sa de producere a barelor de combustibil. În consecință, acest lucru are o mare importanță politică, pentru că va deveni o pârghie puternică de presiune”, a conchis expertul.